IPS Părinte Teofan, la deschiderea anului universitar de la UAIC: „Să fie un an bineplăcut Domnului!”

26 Septembrie 2022 14:07 Educaţie

În Aula Magna „Mihai Eminescu” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc luni, 26 septembrie 2022, începând cu ora 11.00, Festivitatea de deschidere a noului an universitar. La evenimentul academic a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Alături de Înaltpreasfinția Sa, au mai fost prezenți la eveniment prof. dr. Tudorel Toader, rectorul instituției de învățământ, primarul Iașului, Mihai Chirica, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, dar și profesori, studenți și oficialităţi din cadrul altor instituţii.

În cuvântul adresat tinerilor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan le-a urat succes studenților și profesorilor în noul an universitar, dorindu-le ca acest început de drum, precum și întregul parcurs să fie un timp bineplăcut lui Dumnezeu:

„În veacul al doilea după Hristos, Plinius cel Tânăr, contemporan cu Împăratul Traian și cunoscut pentru informațiile pe care ni le oferă despre prezența creștinilor în Asia Mică și, în general, în Imperiul Roman, într-una dintre cugetările sale spunea: „nicio zi fără o linie”. Un an bineplăcut Domnului să fie, așadar, nicio zi în universitatea noastră fără o linie. O carte, o clădire restaurată, o diplomă obținută, un student în plus, cu adâncime suplimentară în abordarea calității transformă anul universitar care începe într-un an bineplăcut Domnului, profesorilor, părinților și, în general, tuturor studenților. Iar un al doilea gând, de data aceasta rostit de un filosof roman, fiu de preot – Lucian Blaga: Sapă, frate, sapă, sapă, până când vei da de apă”. Un an bineplăcut Domnului se arată în apă multă, în izvoare, în fântâni arătate și concretizate într-un zambet, într-o mână întinsă, într-o apă vie a rațiunii, a cunoașterii, a credinței, a elementelor de speranță pentru mai bine, ale iubirii în general. De aceea, doresc universității noastre, universităților ieșene și întregului corp profesoral și studențesc ca în acest an să avem cât mai multe linii și cât mai multe fântâni. Să ne ajute Domnul!”.

***

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România continuând, din anul 1860, o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare. Cu 15 facultăți, peste 25.000 de studenţi şi peste 700 de cadre didactice titulare, universitatea se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional, având colaborări cu peste 600 de universități din străinătate.

Amintim că, în data de 26 octombrie 2022, se vor împlini 162 de ani de la deschiderea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din grupul facultăților fondatoare făcând parte și Facultatea de Teologie, alături de cea de Filosofie și Drept. În primul an de funcționare a universității, la Teologie au fost înscriși 14 studenți. Făcând un arc peste timp, în anul 1990, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la Iaşi a fost reactivat Institutul Teologic de Grad Universitar, revenit începând din 1991 ca facultate membră, cu drepturi şi obligaţii depline, în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Ultimele din categorie