IPS Pimen: "Prin pocăinţă, mintea noastră se întoarce către Dumnezeu"
Credincioşii din localitatea Pojorâta, judeţul Suceava, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Pimen. A devenit o tradiţie în această parohie ca în preajma hramului Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul" să se oficieze Sfânta Liturghie arhierească.
Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din parohia Pojorâta II, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava a fost neîncăpătoare de numărul mare de enoriaşi care au participat duminică, 12 ianuarie 2014, la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. De dimineaţă, ierarhul a fost întâmpinat de localnicii de toate vârstele, îmbrăcaţi în costume populare, de soborul preoţilor şi de autorităţile locale. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, IPS Pimen a amintit că Mântuitorul Iisus este Lumina lumii, iar primirea Luminii-Hristos depinde de oameni. "Omul este creat după asemănarea lui Dumnezeu şi de aceea trebuie să ducă o viaţă de sfinţenie. El trebuie să se căiască şi să-i pară rău de faptele rele pe care le-a săvârşit. Prin pocăinţă mintea noastră se întoarce către Dumnezeu", a spus IPS Arhiepiscop Pimen. Părintele paroh Dumitru Beşliu şi-a exprimat bucuria că Arhipăstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor a fost prezent la Pojorâta pentru a sluji Sfânta Liturghie: "Am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Pimen, care ne-a încurajat în urcuşul spre mântuire al întregii comunităţi din această parohie ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. Cred că rugăciunile credincioşilor, unite cu cele ale ierarhului şi ale preoţilor s-au ridicat ca un miros de bună mireasmă, spre mulţumire adusă lui Dumnezeu, de unde vom primi har, pace şi binecuvântare".
Biserica Sfântului Ioan Botezătorul, "o dovadă a credinţei străbune"
Pentru autorităţile şi localnicii din Pojorâta, slujirea Înaltpreasfinţitului Pimen reprezintă un prilej de sărbătoare şi de binecuvântare: "Suntem onoraţi să-l avem astăzi în mijlocul nostru pe IPS Pimen, care ne-a obişnut să ne viziteze în fiecare an în preajma sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul. Am trăit cu toţii un moment de sărbătoare şi de binecuvântare", a declarat primarul comunei Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu. Constantin Grigorean, enoriaş: "Căutăm în fiecare duminică şi sărbătoare să venim la sfânta biserică pentru a ne ruga şi pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru toate darurile primite". Vasile Bedrule, enoriaş: "Suntem mândri pentru că s-a construit biserica din satul nostru. Au contribuit toţi enoriaşii, alături de preotul paroh. Dorim ca acest sfânt lăcaş să fie pentru urmaşii noştri o dovadă a credinţei noastre străbune şi a dragostei noastre faţă de Dumnezeu".
Piatra de temelie a Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul" a fost pusă în 2001, iar în toamna aceluiaşi an a fost finalizat demisolul sfântului lăcaş. Anul următor, construcţia din zidărie, în plan triconc, în stil moldovenesc, a ajuns până la cota de opt metri. Altarul lăcaşului de închinăciune a fost sfinţit de către IPS Pimen la hramul din anul 2007, iar de atunci slujbele se oficiază în biserica mare. În prezent, pictorul Valeriu Dolgher, împreună cu echipa sa, lucrează la pictura în tehnica frescă. Icoanele de pe catapeteasmă sunt aurite, fiind lucrate manual. În anul 2004 a fost ridicat un centru social, care urmează să fie dotat cu bibliotecă, calculatoare, sală de mese, cabinet medical, farmacie. Clădirea centrului social cuprinde şi clopotniţa, întreaga arhitectură a ansamblului parohial de la Pojorâta II aparţinând părintelui paroh Dumitru Beşliu.