IPS Pimen a slujit la Mănăstirea Buciumeni, Suceava

În Duminica Floriilor, 1 aprilie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul obştii de maici de la Mănăstirea Buciumeni, Protopopiatul Fălticeni, jud Suceava, săvârșind Sfânta Liturghie dimpreună cu un sobor de clerici.

Slujba Sfintei Liturghii s-a oficiat în biserica mare a mănăstirii iar răspunsurile liturgice au fost oferite de măicuţele din obştea locaşului monahal. Totodată, la momentul cuvenit, ierarhul a săvârşit o hirotonie întru preot. După momentul chinonicului, monahiile, credincioşii din împrejurimi, tineri şi vârstnici, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

După citirea Sfintei Evanghelii, chiriarhul a ținut un cuvânt de învățătură: „Ne rugăm sfinților și mergem la biserică în ziua de cinstire a sfinților, pentru că slujbele din Sfânta Biserică sunt desfășurate în prezența tainică a Mântuitorului Iisus Hristos înconjurat de cetele îngerești și de toți sfinții în chip tainic. Aceasta este Biserica, aceasta este credința noastră creștin-ortodoxă”.

După ce, conform tradiţiei, s-au sfinţit ramurile de salcie, împărţindu-se credincioşilor, ziua s-a încheiat cu o agapă oferită de obştea mănăstirii pentru toţi închinătorii veniţi la mănăstire. De asemenea, în cadrul acestui complex monahal, funcţionează un cămin de bătrâni, unde sunt adăpostiți persoane vârstnice, singure şi bolnave, cărora maicile le asigură asistenţă spirituală şi materială. IPS Părinte Pimen a trecut pe la patul tuturor persoanelor din căminul de bătrâni și i-a binecuvânat.

Scurt istoric

Biserica cea nouă a Mănăstirii Buciumeni a fost ridicată în incinta ctitoriei lui Alexandru cel Bun, datată în documente la 1424. Biserica cea veche, aflată încă în proces de restaurare, este închinată Sfântului Mucenic Gheorghe. Locașul cel nou are ca hram sărbătoarea Bunei Vestiri şi ziua Sfântului Ierarh Alexandru, deoarece toate lucrările necesare ridicării acestui sfânt locaş au fost împlinite prin jertfa părintelui Alexandru Argatu, alături de familia sa şi a numeroşi locuitori din localitatea Boroaia.

De la același autor

Ultimele din categorie