IPS Teofan: „Fiecare dintre noi trebuie să fie martor și mărturisitor al Domnului Hristos”
Pe data de 5 august 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de preoți și diaconi, sfințea locul pentru un locaș de cult ce urma să fie ridicat în incinta Centrului de vacanţă pentru copii şi tineri „Vestitorii bucuriei“ din staţiunea Bălţăteşti, județul Neamț. Duminica trecută, la nici un an de la punerea pietrei de temelie, Paraclisul cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian“ al Centrului Bălţăteşti a fost sfințit tot de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
La evenimentul de duminică au participat atât credincioșii din localitatea Bălțătești și copiii aflați în tabere, cât și pacienții Stațiunii de Balneofizioterapie și Recuperare medicală „Dr. Dimitrie Cantemir”, situată în imediata vecinătate. După slujba de târnosire a Paraclisului cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian“, sfânt locaş ridicat începând cu anul trecut, în stil maramureşean, din lemn de brad, cu talpă de stejar, având pridvor sculptat, IPS Părinte Teofan a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară din incinta Centrului, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, iar printre preoții slujitori, alături de cei care s-au îngrijit îndeaproape de proiectul și ridicarea paraclisului, părintele George Măriuţa, directorul Centrului de vacanţă pentru copii şi tineri „Vestitorii bucuriei“ din staţiunea Bălţăteşti și părintele Alexandru Argatu de la parohia suceveană Boroaia, s-au numărat și pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Ioan Dogariu, protopopul Protopopiatului Târgu Neamţ, pr. Neculai Dorneanu de la Biserica „Sfânta Mahramă“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Iaşi.
„Cuvântul lui Dumnezeu nu trebuie propovăduit doar de preoți, ci trebuie cunoscut, trăit și mărturisit de tot omul botezat în numele Preasfintei Treimi”
Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a făcut referire la Evanghelia zilei- Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei, subliniind că fiecare creștin este chemat să fie martor și mărturisitor al Mântuitorului Hristos: „Sfânta Evanghelie rostită în această zi ne-a relatat și faptul că cei doi demonizați vindecați de Domnul Hristos au dorit să meargă cu El, răsplătindu-l într-un fel prin acesta pentru binefacerea primită. Mântuitorul Hristos însă nu le-a permis să-L urmeze, zicându-le să rămână în poporul lor, popor care, văzând minunea, dar și paguba produsă prin pierderea porcilor- căci demonii au ieșit din cei doi oameni și au intrat într-o turmă de porci, care s-a aruncat ulterior de pe țărm în mare, i-a cerut Domnului Hristos să plece din ținutul lor. Și Evanghelia spune în altă parte că, după o oarecare vreme, Hristos s-a întors din nou în acel ținut, de această dată oamenii primindu-L cu bucurie. Biserica a înțeles din aceasta că cei doi oameni care fuseseră îndrăciți și care au primit vindecare de la Domnul Hristos, locuind în mijlocul poporului, L-au slăvit pe Dumnezeu și propovăduindu-L pe Acesta, oamenii au înțeles minunea . Din aceste întâmplări reiese învățătura că și mirenii, nu doar preoții, în societate și în viața de familie, sunt chemați să propovăduiască cuvântul Adevărului. Cuvântul lui Dumnezeu nu trebuie propovăduit doar de preoți, ci trebuie cunoscut, trăit și mărturisit de tot omul botezat în numele Preasfintei Treimi. Fiecare dintre noi trebuie să fie martor și mărturisitor al Domnului Hristos, indiferent de starea socială sau de cunoștințele acumulate”.
În cadrul slujbei arhiereşti de la Bălțătești a avut loc şi o hirotonie, tânărul diacon Florea Viorel- Vasile fiind preoţit de către IPS Teofan pe seama parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din Chișcăreni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani.
La finalul slujbei au mai rostit alocuţiuni pr. protopop Ioan Dogariu, care a dat citire hrisovului de sfinţire, cât și cei care s-au îngrijit îndeaproape de proiectul și ridicarea paraclisului, anume părintele George Măriuţa, directorul Centrului de vacanţă pentru copii şi tineri „Vestitorii bucuriei“ din staţiunea Bălţăteşti și părintele Alexandru Argatu de la parohia suceveană Boroaia. „Biserica a văzut și vede în copii semnul iubirii lui Dumnezeu, o predilecție a Creatorului față de viitorul omenirii. De aceea, noi, aici la Centrul «Vestitorii Bucuriei”, dedicăm celor mici timpul nostru, iar această biserică am ridicat-o în mod special tot pentru ei, copiii, ca să sibă loc de rugăciune și de bucurie duhovnicească”, a spus pr. George Măriuța.
Drept răsplată pentru efortul și implicarea de care au dat dovadă în ridicarea locașului de cult, pr. Alexandru Argatu a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar pr. George Măriuța a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult şi au ajutat la zidirea noii biserici, cărora li s-au oferit distincţii şi diplome.
Ziua s-a încheiat cu un program artistic susținut de copiii din tabără, care i-au oferit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei o icoană cu scena biblică „Lăsați copiii să vină la Mine”, precum și o minge. Programul s-a terminat cu o rugăciune în comun și cu lansarea spre cer a câtorva zeci de baloane.
Înainte de a părăsi Centrul de vacanţă pentru copii şi tineri „Vestitorii bucuriei”, IPS Părinte Teofan a vizitat tabăra dedicată preoteselor văduve, ce are loc în aceste zile la Bălțătești, unde a oficiat slujba Parastasului pentru preoții trecuți la Domnul, după care a stat de vorbă mai bine de jumătate de oră cu persoanele îndoliate.