IPS Teofan, la Catedrala Mitropolitană din Iași: „Iubirea de săraci și rugăciunea pentru cei vrăjmași, medicament împotriva trufiei”

2 Octombrie 2022 15:28 Arhiepiscopia Iaşilor

În Duminica a 19-a după Rusalii, 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași. În cadrul slujbei, ierarhul a săvârșit doua hirotesii.

În Duminica a 19-a după Rusalii, în care se face pomenire despre Predica de pe munte și iubirea vrăjmașilor, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu slujitorii Catedralei Mitropolitane din Iași. Înainte de Binecuvântarea Mare – momentul care marchează începutul Sfintei Liturghii – ierarhul l-a hirotesit pe psaltul Ionuț Prodan întru ipodiacon, iar pe tânărul Teodor Pascariu întru citeț.

În cuvântul adresat credincioșilor, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre iubirea de săraci și despre rugăciunea pentru cei vrăjmași ca medicament pentru vindecarea trufiei:

Ajutorarea săracilor și rugăciunea pentru cei vrăjmași îi oferă omului două aripi binecuvântate prin care poate să pătrundă ușor în văzduhul Împărăției Cerurilor, ca pregustare încă din această lume. Iar iubirea vrăjmașilor arată adevărul dacă omul se află în drumul către Dumnezeu.

De aceea ne îndeamnă Sfinții Părinți – Sfântul Maxim Mărturisitorul îndeosebi, Sfântul Siluan Athonitul, de asemenea – ca din când în când și cât mai des cu putință să ne întrebăm pe noi înșine: „Sunt, Doamne, oare pe drumul care duce către Tine?”. Și gândul nostru nu poate răspunde ușor, că ți-e teamă să spui: „Da, Doamne, sunt pe calea care duce către Tine”, pentru că te știi pe tine neputincios.

Dar Biserica îți oferă această unitate de măsură, și anume: mă rog eu pentru vrăjmașii mei sau nu mă rog? În momentul în care nu m-am rugat înseamnă că am o mare problemă, că n-am început încă să merg pe calea care duce către Dumnezeu.

La finalul sfintei slujbe, după ce credincioșii s-au împărtășit cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului, aceștia au primit binecuvântare din partea ierarhului.

Ultimele din categorie