IPS Teofan: „Suntem chemați să trăim în ritmul credinței dreptslăvitoare“
IPS Teofan a oficiat, ieri-dimineață, Sfânta Liturghie în vechea Catedrală mitropolitană din Iași. Slujba a fost urmată de conferința preoților din Protopopiatul Iași 1, prezidată de Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat, ieri-dimineață, Sfânta Liturghie în Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“, vechea Catedrală mitropolitană din Iași. La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a punctat semnificațiile Evangheliei citite în a treia zi după Rusalii. „După Cincizecime, sfinții apostoli, plini de Sfântul Duh, au plecat în lume să-L vestească pe Hristos Cel mort și înviat. După sărbătoarea Cincizecimii, preoții și credincioșii sunt chemați în același duh să propovăduiască lumii pe Hristos, Dumnezeu adevărat și Om adevărat. În Evanghelia de astăzi (n.r. - ieri), Hristos ne vorbește despre fericiri și despre sarea pământului - «Voi sunteți sarea pământului» (Mt. 15, 13). Mântuitorul S-a adresat apostolilor, arhiereilor și preoților pe care îi cheamă să dea alt gust vieții“, a spus IPS Teofan, care a amintit preoților și credincioșilor prezenți faptul că tema conferinței de ieri a fost aleasă întrucât 2010 este „Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești“.
În deschiderea lucrărilor conferinței, care a avut loc în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iași, pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1, a remarcat că tema întrunirii din această primăvară vizează activitatea pastoral-misionară a preoților. „Suntem conștienți de faptul că suntem responsabili de misiunea pe care ne-a încredințat-o chiriarhul care ne-a hirotonit, care ne conduce și care veghează asupra turmei care i-a fost încredințată. Considerăm că tema fixată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan este bine-venită, și, împreună, vom redescoperi cele mai bune căi pentru ca să fim vrednici de chemarea la care am fost rânduiți“, a afirmat pr. protopop Constantin Andrei.
A urmat alocuțiunea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei care a arătat că moștenirea pe care ne-au lăsat-o Sfinții Părinți de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, dar și Părinții celorlalte șase sinoade ecumenice, dar mai ales mandatul pe care l-am primit din partea Patriarhiei Ecumenice în anul 1885 se poate rezuma într-un singur lucru: „Suntem chemați să trăim în ritmul credinței dreptslăvitoare, să o apărăm și să o mărturisim până la marginea pământului“.
Pr. Gabriel Coroamă de la parohia Breazu a susținut tema „Preotul și enoriașii săi, apărători și mărturisitori ai dreptei credințe“. (Constantin CIOFU)