IPS Teofan: „Suntem chemați să trăim în ritmul credinței dreptslăvitoare“

Arhiepiscopia Iaşilor

IPS Teofan: „Suntem chemați să trăim în ritmul credinței dreptslăvitoare“

IPS Teofan a oficiat, ieri-dimineață, Sfânta Liturghie în vechea Catedrală mitropolitană din Iași. Slujba a fost urmată de conferința preoților din Protopopiatul Iași 1, prezidată de Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat, ieri-dimineață, Sfânta Liturghie în Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“, vechea Catedrală mitropolitană din Iași. La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Părinte Teo­fan a rostit un cuvânt de învă­ță­tură în care a punctat sem­nifi­cațiile Evangheliei citite în a tre­ia zi după Rusalii. „După Cin­ci­zecime, sfinții apostoli, plini de Sfântul Duh, au plecat în lume să-L vestească pe Hris­tos Cel mort și înviat. După săr­bătoarea Cincize­cimii, preo­ții și credincioșii sunt chemați în ace­lași duh să propovăduias­că lumii pe Hristos, Dumnezeu a­de­vărat și Om adevărat. În E­van­ghelia de astăzi (n.r. - ieri), Hris­tos ne vorbește despre fericiri și despre sarea pământului - «Voi sunteți sarea pământului» (Mt. 15, 13). Mântui­to­rul S-a adresat apostolilor, ar­hiereilor și preoți­lor pe care îi cheamă să dea alt gust vieții“, a spus IPS Teofan, care a amintit preoților și cre­dincioși­lor prezenți faptul că tema conferinței de ieri a fost aleasă în­trucât 2010 este „Anul omagial al Crezului Ortodox și al Auto­ce­faliei românești“.

În deschiderea lucrărilor con­ferinței, care a avut loc în Sa­la „Dr. Iustin Moisescu“ a Cen­trului eparhial Iași, pr. Constan­tin Andrei, protoiereul Protopo­pi­a­tului Iași 1, a remarcat că te­ma întrunirii din a­ceas­tă pri­mă­vară vizează acti­vitatea pasto­ral-misionară a pre­oților. „Sun­tem conștienți de faptul că suntem responsabili de misiunea pe care ne-a în­cre­dințat-o chiriar­hul care ne-a hirotonit, care ne conduce și care veghează asupra turmei care i-a fost încredințată. Considerăm că tema fixată de Înalt Prea­sfin­țitul Părinte Teo­fan este bine-venită, și, împreu­nă, vom re­des­coperi cele mai bu­ne căi pen­­tru ca să fim vrednici de che­­marea la care am fost rân­du­iți“, a afirmat pr. protopop Con­stantin Andrei.

A urmat a­lo­cuțiunea Mitro­po­­litului Mol­do­vei și Buco­vinei care a arătat că moște­nirea pe care ne-au lă­sat-o Sfin­ții Părinți de la Pri­mul Sinod Ecumenic de la Nice­ea, dar și Părinții celorlalte șase sinoade ecumenice, dar mai a­les mandatul pe care l-am pri­mit din partea Patriar­hiei E­cu­me­ni­ce în anul 1885 se poa­te re­zuma într-un singur lucru: „Sun­­tem che­mați să trăim în ritmul cre­dinței dreptslăvi­toa­­re, să o apă­răm și să o măr­tu­ri­sim până la marginea pă­mân­tu­lui“.

Pr. Ga­briel Coroamă de la pa­rohia Breazu a susținut tema „Pre­otul și enoriașii săi, apără­tori și mărturisitori ai drep­tei credințe“. (Constantin CIOFU)