Iranul condamnă 18 creștini la închisoare

Religia în lume

Iranul condamnă 18 creștini la închisoare

„Cruzimea dictatorilor din Iran nu are limite”.

Potrivit unor surse la curent cu informațiile din cadrul sistemului judiciar al republicii islamice, săptămâna trecută, curtea revoluționară iraniană a impus măsuri asupra a 18 creștini convertiți care sunt acuzați de evanghelism, de propagandă împotriva regimului și de crearea de biserici în locuințe pentru a-și practica credința.

„Cruzimea dictatorilor iranieni nu are limite”, a declarat Saba Farzan, pentru FoxNews.com. Creștinii, dintre care cei mai mulți au fost arestați în 2013, au fost condamnați în conformitate cu articolul 500 din Codul penal islamic, o lege folosită pentru a sancționa amenințările la adresa conducătorilor clerici ai Iranului. Conform legii, „Oricine se angajează în orice tip de propagandă împotriva Republicii Islamice Iran sau în sprijinul grupurilor de opoziție și asociații, este condamnat de la trei luni la un an de închisoare”.

Morad Mokhtari, un iranian convertit la creștinism care a fugit din Republica Islamică în 2006, a declarat luni pentru FoxNews.com că unii dintre creștinii iranieni au fost nevoiți să plătească taxe pentru activitățile lor bisericești de acasă.

Autoritățile religioase iraniene prefera ca aceștia [convertiții la creștinism] să părăsească Iranul, deoarece autoritățile nu îi pot controla”, a spus Mokhatari. „Evanghelizarea stă până și numai în numele lor. Imaginați-vă că cineva vă spune este creștin și are nume de musulman”.

Două rapoarte din 2015, comisia SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională și un studio ONU despre drepturile omului, au raportat persecutarea extremă a convertiților musulmani la creștinism. Potrivit raportului comisiei, „în decursul anului trecut, au existat numeroase incidente ale autorităților iraniene care au executat raiduri în timpul slujbelor, arestând și amenințând credincioșii și liderii bisericii, în special creștinii evangheliști convertiți”. Din 2010, autoritățile au arestat în mod arbitrar și reținut peste 500 de creștini din toată țara”.

Numărul creștinilor din Iran a fost estimat între 200.000 și 500.000 dintr-o populație de aproape 78 de milioane. Deși constituția Republicii islamice garantează pe hârtie că iudaismul, creștinismul și zoroastrianismul sunt religii protejate, aplicarea legii Sharia, sau a legii islamice, exilează membrii religiilor minoritare către clasa de mijloc a societății. Termenul istoric pentru minoritățile religioase non-musulmane care trăiesc într-o societate islamică este dhimmi.

„Persecuția sistematică a creștinilor de către regimul iranian, precum și a Baha'ilor, suniților musulmani, musulmanii șiiți, și alte minorități religioase, se înrăutățește, în loc să se îndrepte”, a declarat senatorul american Mark Kirk într-o declarație. Este o consecință directă a deciziei președintelui Obama de a separa cererea pentru îmbunătățirea libertății religioase și a drepturilor omului în Iran de negocierile nucleare”.

În urma întrebărilor adresate de FoxNews.com în legătură cu acuzații creștini iranieni, Hamid Babaei, conducătorul biroului de presă al Misiunii Republicii Islamice Iran a Națiunilor Unite din New York, a refuzat să comenteze. Farzan a declarat că ultimele represalii afirmă încă odată faptul că discuțiile actuale între SUA și Iran despre ridicarea sancțiunilor economice în schimbul garanțiilor că Iran nu va achiziționa arme nucleare nu se pot desfășura cu bună credință.

„Nu au avut și nu vor avea niciodată rost”, a declarat Farzan. „Occidentul nu poate discuta despre controlul armelor cu un regim care persecută minoritățile religioase și activiștii drepturilor omului”.

Traducere și adaptare:
Sursa:
Citește despre: