Istoricul Nicolae Iorga, comemorat la Botoşani

Arhiepiscopia Iaşilor

Istoricul Nicolae Iorga, comemorat la Botoşani

Muzeul Judeţean Botoşani şi Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani l-au omagiat în zilele de 27 şi 28 noiembrie 2019 pe istoricul Nicolae Iorga, la 79 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

La Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani a fost oficiată miercuri, 27 noiembrie 2019, slujba Parastasului pentru istoricul Nicolae Iorga. Pentru odihna celui ce a plecat în lumea veşniciei acum 79 de ani s-au rugat preotul paroh Petru Fercal şi preotul Gabriel Ţifrea de la Parohia „Cuvioasa Parascheva” și profesor de religie la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoşani. Alături de cei doi slujitori au fost prezenţi mai mulți elevi de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian” şi de la Şcoala Gimnazială Numărul 10. În acelaşi timp, la momentul omagial au luat parte oameni de cultură botoşăneni: prof. Gheorghe Median, muzeograf, prof. dr. Dan Prodan, dr. Sergiu Balanovici, şeful Secţiei Memorialistică a Muzeului Judeţean Botoşani, George Arhip, muzeograf la Casa Memorială „Nicolae Iorga” din Botoșani, Steliana Băltuță, specialist etnograf, și Violeta Damaschin, președintele Fundației Culturale „Nicolae Iorga” din Botoșani. După slujbă, în cuvântul său, părintele Petru Fercal a remarcat că „Nicolae Iorga va rămâne un misionar, un om de cultură, un mesager, ca și un vestitor care vine să unească pe oameni cu Dumnezeu, care propovăduieşte o cultură sănătoasă şi adevărată şi care doreşte fericire tuturor oamenilor şi-i îndeamnă pe politicieni să-şi păstreze echilibrul”. „Să nu uităm că suntem făptura lui Dumnezeu, suntem fraţi şi iată, marele istoric, om şi politician, aşa spunea şi conştientiza şi pe cei din vremea pe care a trăit-o. El a căutat să păstreze iubirea şi înţelegerea, respectul şi comuniunea între noi, românii. A luptat din răsputeri pentru unitatea ţării şi nu-și putea închipui ca cineva dintre oameni să îndrăznească să atenteze la unitatea neamului românesc sau la unitatea credinţei noastre ortodoxe. Atunci când noi, românii, suntem întrebaţi dacă este Dumnezeu, sau de ce credem în Dumnezeu, avem ca răspuns, pe lângă marele Constantin Bâncoveanu cu fiii săi şi pe marele Iorga, cel care L-a mărturisit pe Dumnezeu, a scris Istoria Bisericii noastre Ortodoxe, a trăit, a postit, s-a spovedit, s-a împărtăşit, a citit Sfânta Scriptură şi Vieţile Sfinţilor, a petrecut cu dragoste la Sfânta Liturghie şi a dus numele Domnului oriunde în lumea aceasta pe unde a studiat, pe unde a călătorit, pe unde a cercetat şi a arătat că, într-adevăr, suntem un neam binecuvântat”, a mai spus preotul Petru Fercal.

Iorga „s-a jertfit şi a murit ca un martir pentru ţară”

În continuare, parohul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” a adăugat că „cei care nu l-au înţeles şi cei care i-au prilejuit despărţirea sufletului de trup, în 1940, la Strejnic, județul Prahova, cei care au fost străini de adevărata cultură şi credinţă au făcut un mare rău, o mare greşeală”: „Dar şi în clipa aceea s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci, ca dovadă că aşa a fost găsit mort, cu degetele de la mâna dreaptă pregătite pentru semnul Sfintei Cruci. Este un lucru extraordinar ca noi, cei de astăzi, să nu ne ruşinăm de Dumnezeu şi să credem în Dumnezeu pentru că toţi intelectualii noştri, toţi oamenii de cultură, toate somităţile, până la instalarea regimului comunist, toţi românii credeau în Dumnezeu, toţi se rugau, toţi veneau la Sfânta Liturghie, toţi posteau, se împărtăşeau, deci nu se pomenea în neamul nostru românesc ca cineva să nu creadă în Dumnezeu. Deci şi noi avem nevoie de mărturii, cei de astăzi, să transmitem și urmașilor noștri credința străbună. Una dintre mărturii este și marele istoric Nicolae Iorga, care a crezut în Dumnezeu, L-a iubit pe Dumnezeu, a ascultat de Dumnezeu, s-a jertfit şi a murit ca un martir pentru ţară, pentru credinţă şi pentru binele poporului. Să preluăm aceste mari realizări culturale, duhovniceşti, diplomatice, de trăire, de năzuinţă, de unitate şi să le transmitem şi urmaşilor noştri, pentru că avem nevoie într-adevăr să realizăm că suntem toţi creaţia lui Dumnezeu, că suntem fraţi între noi prin Taina Sfântului Botez şi suntem fii ai aceleiaşi ţări. Avem datoria sfântă ca ceea ce moşii şi strămoşii noştri au pecetluit prin sângele jertfei lor, noi să păstrăm, să transmitem mai departe. Dacă atunci nu s-a pus tricolor pe sicriul lui Iorga, iată noi punem acum cu recunoştinţă şi păstrăm în memoria noastră, în trăirea noastră, în credinţa noastră chipul binecuvântat al acestui om plăcut lui Dumnezeu, trimis de Dumnezeu ca să ne lumineze şi apoi chemat ca să intre întru bucuria Domnului”.

Menţionăm că în locaşul de închinare amintit se află icoana Sfântului Ioan Botezătorul, îmbrăcată cu argint, donată de Zoe şi Nicolae Iorga (părinții marelui istoric), în anul 1869, și care are pe verso următoarea inscripție: „Această Icoană este îmbrăcată cu argint de mine. Spre aducere aminte a minunei ce au făcut cu mine, la Boala grea ce am suferit la Anul 1868. Neculai Iorga”.

La sfârșitul Parastasului, creștinii din parohie au oferit tuturor elevilor cornulețe și dulciuri. În Așezământul social-filantropic al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” a avut loc apoi o agapă frăţească. În aceeaşi zi, a avut loc o întâlnire la Casa Memorială „Nicolae Iorga” din Botoşani. De asemenea, astăzi, 28 noiembrie, a avut loc, la Sala Polivalentă a Muzeului Judeţean Botoşani, Simpozionul „Nicolae Iorga – o viaţă în slujba unităţii naţionale”.

Citește despre: