Kazakhstanul neagă persecuţia creştinilor ortodocşi
Guvernul kazakh a declarat luni, 23 ianuarie, că în Kazakhstan, comunitatea creştin-ortodoxă se bucură de drepturi egale şi că ţara este “un pământ de armonie etnică şi religioasă.”
Astana, Ianuarie 23, Interfax
“Am trăit în pace şi armonie secole la rând. Biserica Ortodoxă din Kazakhstan şi toţi credincioşii ortodocşi din ţara noastră au statut egal cu toţi cetăţenii ţării” a spus Ministrul de Externe al ţării, Altay Abibullayev, într-o conferinţă de presă în oraşul Astana.
Abibullayev a comentat un caz în care o familie din Kazakhstan a cerut azil politic pe temeiuri religioase în Franţa, pretinzând că este persecutată în Kazakhstan, datorită credinţei sale creştin-ortodoxe.
Vladimir Popov, Yekaterina Popova şi cei doi copii ai lor au fost refuzaţi de autorităţile franceze, care i-au ţinut în detenţie 2 săptămâni şi i-au deportat înapoi în Kazakhstan.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit că Franţa este vinovată de violarea Articolului 3 (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante), a Articolului 5 (dreptul la libertate şi securitate), a Articolului 8 (dreptul la respectul intimităţii şi a vieţii de familie) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a dispus ca Franţa să plătească 13 000 de euro despăgubiri familiei.
“Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu acuză Kazakhstanul. Este o pedeapsă aplicată Franţei pentru încălcarea Drepturilor Omului” a spus Abibullayev.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati