La Filioara a avut loc Tabăra de creație „Dăruind vei dobândi”

Arhiepiscopia Iaşilor

La Filioara a avut loc Tabăra de creație „Dăruind vei dobândi”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, anul acesta, în perioada 27 - 29 iunie, s-a desfășurat cea de-a XIX-a ediție a Taberei de creație „Dăruind  vei dobândi!” din Filioara, județul Neamț. Ca în fiecare an, voluntarii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români Iași au sprijinit activitățile taberei care a avut loc la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, sub îndrumarea părintelui paroh Dumitru Irina și a drd. Andrei Irina.

Mai multe detalii ne-a oferit Andrei Irina, coordonator al taberei din Filioara: „Anul acesta este o ediție specială, deoarece, pe lângă activitățile de tradiție ale taberei, s-au organizat și o serie de ateliere biblice, urmând ca la sfârșitul taberei, copiii să fie răsplătiți cu diplome și un set de cărți, format din: Noul Testament, «Sfântul» de Maria Pastourmadzis și «Cât de mare este dragostea lui Dumnezeu pentru oameni». Atelierele biblice și premiile fac parte din noul proiect demarat de ASCOR Iași, «Caravana ASCOR». Tema principală a taberei se intitulează Pe urmele Prietenului tuturor.

Pentru că tabăra a început în Duminica Tuturor Sfinților, pe 27 iunie 2021, organizatorii au căutat să arate tinerilor faptul că sfinții sunt prietenii lui Dumnezeu și fiecare este chemat să devină prieten al lui Hristos. După Sfânta Liturghie, tinerii au participat la atelierul «Pe urmele Prietenului tuturor», și alături de voluntari, participanții au învățat despre puterea prieteniei dintre oameni, despre șansa de a fi prieteni cu Hristos. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de mulțumire și premierea copiilor cei mai implicați.

Pe 28 iunie ni s-a alăturat un grup de tineri din localitatea Palanca, Republica Moldova. În cadrul atelierului de handmade ne-am pus imaginația la contribuție și am creat rame foto, am învățat să iertăm mai ușor prin intermediul atelierului «Spune-mi o poveste pentru suflet», am învățat să înțelegem ceea ce este o echipă în atelierul de «Lucru in echipă», ne-am amuzat și am reușit să pronunțăm corect diferite cuvinte sau fraze la «Atelierul de dicție», iar în cadrul «Atelierului de folk» am împărțit zâmbete și am descoperit talente ascunse. La finalul zilei, tinerii au participat la un «Atelier de comunicare» susținut de domnul colonel Valeriu Tănase și am participat la Vecernia hramului parohiei. După cină am fost în plimbare împreună cu prietenii noștri din Republica Moldova la Mănăstirea Văratec și la Mănăstirea Agapia”.

„Dacă în primele zile ne-am axat pe teme apropiate de nevoile celor aproximativ 100 de tineri participanți, cea de a treia zi a fost o zi dedicată jocurilor. După ce tinerii au participat la slujba hramului parohiei, aceștia au fost premiați și au primit în dar de la voluntarii ASCOR Iași un set de cărți. După ce am luat masa de prânz împreună, a urmat un moment mult îndrăgit de copii: Marele Joc. Ziua s-a încheiat cu un foc de tabără unde copiii au cântat, au dansat și și-au luat rămas bun de la oamenii cu care au petrecut câteva zile frumoase. Mulțumim Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, părintelui Arhimandrit Nicodim Petre, tinerilor voluntari din ASCOR Iași și coordonatorilor taberei din  aceast an: Iulian Tomeac și Grigorie Pîjin. Slavă lui Dumnezeu pentru  toate!”,  ne-a relatat organizatorul taberei, pr. Dumitru Irina.

„În opinia noastră, tabăra este distractivă, este un loc miraculos în care învățăm lucruri noi, ne distrăm, legăm prietenii, fiind vegheați de Cer, un imens policandru care veghează pământul într-un șuvoi de lumină și căldură. Cu ajutorul acestei tabere și prin intermediul voluntarilor de la ASCOR, descoperim noi abilități și pasiuni: artă, lucru manual, dicție, activități în echipă. Aici am descoperit tainele Bibliei, fiind pe urmele Prietenului tuturor – Iisus. Vom reveni aici în fiecare an cu drag! – participant, 14 ani.

„Chiar dacă particip pentru prima dată în Tabăra de la Filioara, simt acest loc ca fiind unul foarte familiar. Poate faptul că această tabără este organizată neîncetat din 2002 de către voluntarii ASCOR face ca acest loc să fie primitor cu orice student, voluntar sau tânăr aflat în căutarea Adevărului. Să dea Dumnezeu să continuăm organizarea acestei tabere și în anii viitori, și să fie spre folosul și zidirea duhovnicească a tuturor celor implicați în ea”, a mărturisit Iulian Tomeac, președintele ASCOR Iași. 

Citește despre: