La Iași a început Simpozionul Internațional „Explorări în Tradiția Biblică Românească și Europeană”
În această dimineață, 16 iunie 2022, începând cu ora 9.00, în sala „Iustin Moisescu” din incinta Ansamblului Mitropolitan Iași a început Simpozionul Internațional „Explorări în Tradiția Biblică Românească și Europeană”, aflat la ediția a XI-a.
În perioada 16-18 iunie 2022, se desfășoară la Iași, Simpozionul Internațional „Explorări în Tradiția Biblică Românească și Europeană”. Evenimentul științific este organizat de Centrul de Studii Biblico-Filologice «Monumenta linguae Dacoromanorum» - Institutul de Cercetări Interdisciplinare al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în colaborare cu Asociaţia de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România, Institutul de Filologie Română „A. Philippide” şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Deschiderea a avut loc astăzi, 16 iunie 2022, iar prezenți la manifestare au fost Părintele Mitropolit Teofan, Cercetător Științific dr. Mihaela Mocanu, directorul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iași. Moderatorul întâlnirii a fost prof. dr. Eugen Munteanu, coordonatorul Centrului de Studii Biblico-Filologice „Monumenta linguae Dacoromanorum” şi preşedintele Asociaţiei de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România.
Ediţia de anul acesta îi va avea ca oaspeţi de onoare pe doi specialişti în istoria vechii cărţi manuscrise şi tipărite din sud-estul Europei: Tatjana Subotin-Golubović de la Universitatea din Belgrad şi Jerzy Ostapczuk de la Universitatea Teologică din Varşovia. Între oaspeţii din ţară se numără reputaţi teologi, respectiv clasicişti şi orientalişti: pr. Ioan Chirilă, Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu.
În deschidere, prof. dr. Eugen Munteanu a vorbit despre cui i-a aparținut inițiativa studiului biblic:
Tradiția această a studiului biblic este destul de veche la Iași. Ea începe instituțional în 1986 printr-un proiect inițiat de doi mari profesori ai mei: Vasile Arvintre și Alexandru Andriescu, care la inițiativa profesorului Paul Miron de la Freiburg, s-au gândit să editeze cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la tipărirea Bibliei de la 1688, o ediție filologică integrală a Bibliei împreună cu cele două versiuni manuscrise din epocă. Inițiativa lor a condus în aproximativ 10 ani la tipărirea cam a unui sfert din întregul aparat critic și text și așa mai departe.
În continuare, IPS Părinte Teofan a ținut un cuvânt despre importanța Sfintei Scripturi în viața omului:
Întâlnirea noastră are în centrul ei, în sufletul ei, în inima ei Scriptura, Sfânta și Dumnezeiască Scriptură. Orice demers de acest fel este important din multe puncte de vedere: al istoriei, al filologiei, al teologiei academice, dar în mod special este important în viață. Orice contact, orice legătură cu Dumnezeu prin intermediul Sfintei Scripturi aduce binecuvântarea cerului și o direcție clară în viață, pentru cel care deschide cuvântul Domnului aflat în Scriptură.
În încheiere, dr. Mihaela Mocanu, directorul Institutului de Cercetări Interdisciplinare al UAIC a vorbit despre misiunea manifestării: „Manifestarea se desfășoară anual la Iași, de regulă în luna mai sau în prima partea a lunii iunie, cum se întâmplă de această dată. Este o manifestare de tradiție, o manifestare la care colegii mei trudesc de peste 12 ani. Domnul profesor Eugen Munteanu exprima în unul din interviurile domniei sale, cu modestie speranța că se poate vorbi, aici la Iași, de o mică tradiție în domeniul acesta, al cercetării Sfintei Scripturi din perspectiva academică. Personal, consider că dacă putem să vorbim de o tradiție în domeniul studiilor de filologie biblică la Iași, acest lucru se datorează și eforturilor domniei sale de a forma tineri cercetători dedicați studiului Sfintei Scripturii”.
În cele trei zile ale Simpozionului, specialişti din diverse domenii ale umanioarelor, aplecaţi asupra textului biblic, vor dezbate diferite aspecte ale problematicii complexe a editării, traducerii, circulaţiei şi receptării textelor sacre în limba română şi în alte limbi, vechi sau moderne.
Simpozionul se va desfăşura în format hibrid, cu prezenţă fizică la Ansamblul Mitropolitan şi online pe ZOOM. Toate lucrările vor fi transmise pe pagina de Facebook a Centrului «Monumenta linguae Dacoromanorum.
Vă invităm să vizionați și: (Video) Simpozionul Internațional „Explorări în Tradiția Biblică Românească și Europeană”