La Mănăstirea Putna are loc Colocviul internaţional "Geniu şi Memorie Colectivă"

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

La Mănăstirea Putna are loc Colocviul internaţional "Geniu şi Memorie Colectivă"

Mânăstirea Putna găzduieşte până joi, 25 august, Colocviul internaţional „Geniu şi Memorie Colectivă”, organizat de Fundaţia „Credinţă şi Creaţie”.

Anul aceasta, colocviul este dedicat scriitorului Ion Creangă, întrucât s-au împlinit 130 de la publicarea „Amintirilor din copilărie”.

Evenimentul a debutat duminică cu o serie de manifestări culturale, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul mănăstirii Putna: „Au fost prezentate o serie de lucrări plastice care au înregistrat de-a lungul vremii operele lui Creangă, invocate de academicianul Dan Hăulică. A fost lansat, apoi, volumul patru al revistei Caietele de la Putna care uneşte comunicările simpozionului din anul anterior. De asemenea, a fost prezentat filmul Cântec pentru Ţara de Sus – Glasurile Putnei de către autorul muzicii, domnul rector Viorel Munteanu de la Universitatea de Artă George Enescu din Iaşi. Zilele de 22 şi 23 august au fost rezervate comunicărilor. Printre invitaţi se numără academicienii Eugen Simion, Dan Făurică şi Alexandrina Cernov, alături de alte cadre didactice universitare şi cercetători din Bucureşti, Iaşi, precum şi din alte oraşe ale ţării”.

Manifestările de la Putna au continuat astăzi, 23 august, cu dezvelirea bustului Mitropolitului Visarion Puiu.

„Am adus două argumente. A fost mitropolit al Bucovinei şi ctitorit arhondaricul acesta de la Putna care iniţial se dorea a fi o casă pentru preoţi, iar astăzi adăposteşte pelerinii care vin şi doresc să îşi plece genunchii în faţa mormântului marelui Ştefan”, a spus părintele arhimandrit Melchisedec Velnic.

Colocviul internaţional „Geniu şi Memorie Colectivă” se va încheia joi, 25 august, la Mănăstirea Golia. Până atunci participanţii se vor deplasa la Fălticeni, Humuleşti, Neamţ şi Iaşi.

sursa: basilica.ro