La Mănăstirea Putna s-a încheiat Școala de vară „Ținutul lui Ștefan Vodă”, cu participanți din Basarabia și din România

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, în perioada 15–21 iulie 2019, la Mănăstirea Putna s-a desfășurat Școala de vară „Ținutul lui Ștefan Vodă”. Activitatea face parte din proiectul „Țigănești – Piscu – Țigănești. Pe firul istoriei dus-întors”, realizat de Asociația „Gaspar, Baltasar & Melchior”, Școala Piscu, cu sprijinul Mănăstirii Putna, al Primăriei Ciolpani - Ilfov și în parteneriat cu Primăria Țigănești din raionul Strășeni - Republica Moldova. Au participat 16 elevi și 3 profesori ai Școlii Țigănești și 4 copii și 2 profesori de la Piscu.

Cazarea și masa au fost oferite gratuit de Mănăstirea Putna, la arhondaricele locașului. Elevii basarabeni au fost însoțiți de Valentina Țacu, primarul localității Țigănești, și de Tatiana Țaca dimpreună cu Maria Melnic, directorii școlii. Alături de elevii din România au fost Adriana Scripcariu, coordonatorul proiectului, și învățătoarea Mădălina Chițac. Din partea mănăstirii, protosinghelul Dosoftei Dijmărescu s-a îngrijit de organizarea activităților la Putna.

Coordonatoarea școlii, Adriana Scripcariu: „La venire, copiii au vizitat Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava și Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Pătrăuți. La Putna am cunoscut mănăstirea, cu muzeul și împrejurimile acesteia, am desfășurat ateliere de patrimoniu cultural, muzică și limba engleză, am făcut drumeții dar și excursii prin Bucovina.

În ziua de 18 iulie, am participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, fiind împreună cu alți copii români din diaspora aflați în «Tabăra de tradiție și spiritualitate» organizată de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. În drumul spre casă, elevii din Basarabia au vizitat Catedrala Mitropolitană din Iași, s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva, au vizitat centrul istoric al Iașului, Teiul lui Eminescu și Bojdeuca lui Creangă. Pentru copiii și profesorii basarabeni, călătoria în Bucovina a fost un vis realizat și un pas important în conștientizarea istoriei care ne aparține în egală măsură, de o parte și de alta a Prutului. Sperăm că această călătorie este începutul unei prietenii rodnice între Mănăstirea Putna și Țigănești, vechiul sat de olari din codrii Basarabiei. Mulțumiri părintelui stareț Melchisedec și călugărilor care ne-au purtat de grijă în această săptămână pe care nu o vom uita”.

Profesor Valentina Țaca, primarul localității Țigănești: „La Mănăstirea Putna am trăit emoții deosebite, pe care nu le-am mai simțit niciodată. Așezarea pitorească a mănăstirii și atmosfera plină de căldură sufletească m-au făcut să privesc lucrurile și din alte puncte de vedere. M-am convins încă o dată că avem mult de muncit cu copiii pentru a crește o societate sănătoasă și adevărați patrioți ai neamului românesc, asemenea Sfântului Ștefan cel Mare”.

Impresii ale elevilor din Țigănești, Basarabia

„După această tabără, am devenit curios să aflu toată istoria neamului românesc. Voi merge de mai multe ori la biserică și o să mă împărtășesc de cel puțin două ori pe an ca să am o legătură cu Dumnezeu”. (Sergiu R.)

„Îl simt pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ca pe un tată, protector al țării și al cetățenilor, iar Mănăstirea Putna ca pe casa părintească, sfântă, atrăgătoare și plină de ospitalitate”. (Olivia L.)

 „La mănăstire m-am simțit ca în propria casă. Când doamna Adriana ne prezenta picturile din interiorul mănăstirii, aveam impresia că sunt în acea perioadă, alături de Mântuitorul Iisus Hristos în toate acele momente”. (Valentina M.)

„Sunt mândră că fac parte din urmașii lui Ștefan cel Mare și voi promova în viitor valori ca adevărul, credința, demnitatea”. (Bianca M.)

Ultimele din categorie