La Parohia Frenciugi s-au desfășurat activități în cadrul Concursului Național Catehetic
În cadrul Concursului național catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă” la Parohia „Sfânta Treime” din satul Frenciugi, comuna Drăgușeni, Protopopiatul Iași 3 s-au desfășurat mai multe activități catehetice și de învățare.
Tema Concursului național catehetic organizat anul acesta se intitulează „Hristos – Cuvântul care vindecă”, de aceea, și activitățile desfășurate în Parohia „Sfânta Treime” din satul Frenciugi s-au desfășurat sub egida acestei teme.
Tinerii Parohiei Frenciugi au participat la o serie de cateheze cu teme despre suferință, boala sufletească și trupească și alte câteva teme legate de subiectul concursului.
Programul dedicat Concursului național catehetic al Parohiei Frenciugi a cuprins următorul program:
În ziua de 21 martie activitățile au început cu vizita la cabinetul medical din Drăgușeni la Dr. Anca Costin, la ora 11.30. Aici le-au fost prezentate copiilor câteva din instrumentele medicale folosite într-un cabinet medical și un aparat ecograf. Lucrul acesta s-a săvârșit pentru a obișnui copiii cu mersul la doctor fără teamă, întrucât acesta nu face altceva, decât încearcă să ne facă bine (sănătoși). La final, Dr. Anca Costin a oferit copiilor câte un mic dar și o foaie cu câteva reguli elementare de igienă.
A urmat prima cateheză, cu titlul „Descoperirea adevăratelor valori prin credință și vindecare” – la Școala primară Drăgușeni, la ora 12.15, susținută de învățătorii Dorel Săvuc și Dana Andriesei.
Cadrele didactice au vorbit copiilor despre rolul credinței în viața omului și despre cum reușim să păstrăm o stare de sănătate, încercând să avem mese echilibrate și o dieta sănătoasă, cu produse naturale.
Când suntem bolnavi trupește mergem la doctor și urmăm recomandarea acestuia, iar când suferim sufletește mergem la duhovnic – „Doctorul sufletelor” și urmăm îndrumările lui.
La final, copiii prezenți au primit ca amintire a activității susținute o carte de vizită personalizată și o diplomă de merit.
Începând cu ora 13.30, Iulian Cătălin Vasiliu, profesor de religie a susținut o activitate educativă - pictarea de icoane cu Sfinți Taumaturgi (vindecători), la Școala Gimnazială din Drăgușeni. Au participat copiii din Frenciugi înscriși în acest proiect.
Icoanele pictate au fost aduse la biserică pentru a fi vândute. Cu banii obținuți se vor cumpăra alimente pentru cei bolnavi, care vor fi oferite de către copiii care au pictat icoanele.
La ora 14.30, a urmat cea de-a doua cateheză „Iubirea, iertarea, recunoștința - mijloace de vindecare și prevenție” la Școala primară Frenciugi.
În cadrul acestei cateheze învățătoarea Maria Iosub a prezentat copiilor importanța credinței în medicină.
Atunci când ne îmbolnăvim apelăm la medic, la unele remedii naturiste, la ajutorul Sfinților și al Lui Dumnezeu. A mai adus în discuție și denumirea unor renumiți medici care afirmau că ori de câte ori intră în operație cer ajutorul lui Dumnezeu!
La final, părintele paroh Alexandru Figher a prezentat copiilor schița concursului și a explicat-o.
În ziua de 24 martie 2024, Pr. Ionuț Alexandru Figher și învățătoarea Fulguța Simota au prezentat la biserica din satul Frenciugi, de la ora 11.30, cateheza cu tema „Hristos - Doctorul și puterea vindecătoare a credinței” însoțită de vizite pastorale la cei bolnavi din sat.
Cateheza a pus accentul pe importanța înțelegerii învățăturii ortodoxe despre boală. Domnul Hristos este Doctorul Suprem, al sufletelor și al trupurilor. Totodată, tematica catehezei evidențiază și relația care trebuie să existe între medic și Hristos în tratarea celui bolnav – de împreună lucrare.
Cateheza a fost întregită de mărturii ale celor care s-au vindecat prin știința medicală, dar și prin credință. La eveniment a participat și medicul Laura – Cornelia Giurgi. Ea și-a susținut discursul din perspectiva unui medic de familie, cu experiență de peste 25 de ani, unei persoane care are în grijă un bolnav imobilizat la pat și ca al unei persoane care s-a vindecat prin împreună-lucrarea – știință medicală și credință.
În aceeași zi, de la ora 14.30 a urmat a doua cateheză, cu titlul „Rugăciunea – mijloc de vindecare”, ce a fost susținută de Iulian Cătălin Vasiliu, profesor de religie.
În prezența copiilor, dar și a invitaților, profesorul a evidențiat importanța rugăciunii în viața fiecăruia dintre noi, ca mijloc de dobândire a harului dumnezeiesc și a păcii.
Activitățile din această zi s-au încheiat cu vizitarea bolnavilor din parohie. Li s-au oferit daruri, un cuvânt de încurajare, un consult din partea medicului invitat, însoțit de o recomandare și o rugăciune de sănătate și binecuvântare din partea părintelui.