La un an după ce Statul Islamic a preluat puterea, în Qaraqosh, nu a mai rămas nici un creștin

Religia în lume

La un an după ce Statul Islamic a preluat puterea, în Qaraqosh, nu a mai rămas nici un creștin

Anul trecut, în august, aproximat 50 000 de creștini irakieni au fost nevoiți să părăsească orașul Qaraqosh. 

Anul trecut, în august, aproximat 50 000 de creștini irakieni au fost nevoiți să părăsească orașul Qaraqosh. Acum un an, militanții Statului Islamic au pus stăpânire pe orașul Quaraqosh din Irak, forțând sute de oameni, dintre care majoritatea erau creștini, să fugă din calea lor.

Quaraqosh găzduia cea mai mare comunitate creștină din Irak, întrucât cel puțin un sfert din populația creștină a țării locuia aici sau în orașele din apropiere. Exodul populației a cauzat îngrijorări legate de viitorul creștinătății în Orientul Mijlociu și cererea pentru deschiderea granițelor de către comunitățile internaționale pentru cei care fug din calea persecuțiilor.

Părintele Nageed Michaeel, un preot Dominican, se afla printre cei care au părăsit orașul Quaraqosh pe 6 august, parcurgând pe jos 40 de km pentru a ajunge în Erbil, în mijlocul nopții, împreună cu alți 50 000 de oameni.

„A fost îngrozitor, erau femei și copii fără mâncare sau apă”, își amintește acesta despre călătorie într-un interviu cu agenția de știri kurdă, Rudaw. Cât despre situația din Erbil, a declarat că zecile de mii de oameni abandonați devin din ce în ce mai disperați. „Nu mai vedem lumina de la capătul tunelului”, a declarat acesta.

Niciun creștin nu a mai rămas în Quaraqosh, care se află încă în mâinile ISIS. În decembrie anul trecut, un preot irakian a declarat pentru Sunday Times că bisericile Bahnam Wa Sara și Al Kiama din oraș fuseseră folosite de către ISIS pentru a ține prizonieri.

„Aceste două biserici sunt folosite drept închisori pentru tortură” a declarant Abu Asi, vorbind despre Bagdad, orașul din care a fugit. „Majoritatea celor de acolo sunt creștini și sunt obligați să se convertească la Islam. ISIS a distrus toate crucile și statuile Fecioarei Maria”.

În ciuda persecutărilor, însă, au existat și povești incredibile de iertare din parte celor care au fost obligați să plece. Într-o declarație pentru SAT-7, o fetiță de 10 ani din Quaraqosh pe nume Miriam,  a spus că o să Îl roage pe Dumnezeu să îi ierte pe militanții care au amenințat viața familiei sale.

„Dumnezeu iubește pe toată lumea”, a declarat aceasta.  „Nu sunt supărată pe Dumnezeu pentru că am plecat din Quaraqosh, ci Îi mulțumesc pentru ceea ce ne-a dat”. Aceasta și-a încheiat discursul, vizionat de sute de mii de ori online, cu o cântare despre cât de mult Îl iubește pe Iisus.

Un an mai târziu de la invazie, ISIS stăruie în încercarea de a crea un califat. Săptămâna aceasta, aproximativ 250 de creștini sirieni catolici și ortodocși au fost răpiți de către această grupare în Siria, astfel de acte de violență petrecându-se zilnic. Majoritatea celor care au părăsit Mosulul, Quaraqosh și Câmpia Ninevei, anul trecut, au mers în țările învecinate, inclusiv Iordan. Data de 8 august marchează prima aniversare a refugiaților din Irak care au ajuns în Iordan, adică aproape 58 000, potrivit UNHCR, iar papa Francisc a scris o scrisoare de mulțumire acestei țări pentru găzduirea oferită celor refugiați.

„De multe ori am vrut să mă pronunț cu privire la persecuțiile atroce și inexplicabile asupra celor care se află sub opresiune în toate colțurile lumii și, în special dintre creștini, sunt victimele fanatismului și intoleranței, adesea sub privirile și tăcerea tuturor”, a declarat papa în scrisoarea sa, adresată Patriarhului Fouad Twal al Ierusalimului și Episcopului Maroun Lahham, patriarhul vicar al Iordanului.

„Astăzi există mulți mucenici, umiliți și discriminați pentru credința lor pentru Evanghelie”. Papa, a mulțumit celor care „au luat asupra lor grija pentru frații și surorile lor, și care nu au întors capul de la necazul lor”. Creștinii care ajută refugiații din Iordan „proclamă învierea lui Hristos împărtășind suferința lor și ajutându-i”, a continuat acesta. „Ne înclinăm în fața suferinței lor, care riscă să le înece speranța”.

Traducere și adaptare:
Citește despre: