Lansarea monografiei Ilarion V. Felea (1903-1961). Preotul, Teologul, Mărturisitorul

Arhiepiscopia Aradului

Lansarea monografiei Ilarion V. Felea (1903-1961). Preotul, Teologul, Mărturisitorul

În seara zilei de duminică, 18 septembrie 2022, la „Sala Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad a avut loc lansarea monografiei: Ilarion V. Felea (1903-1961). Preotul, Teologul, Mărturisitorul, avându-l ca autor pe Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja – Decanul facultății, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Alături de acesta s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, domnul Conf. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal, oficialități locale, dna. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și Doamna Bianca-Darian Felea.

În deschiderea manifestării, corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a interpretat două piese corale bisericești și una patriotică: Către Tine Doamne, am strigat!Spre Tine, Doamne, îmi ridic ochii mei; Hai să-ntindem hora mare.

Părintele Decan Cristinel Ioja a prezentat evenimentele desfășurate în dimineața zilei, cu binecuvântarea lucrărilor de renovare a clădirii Facultății de Teologie și cu târnosirea paraclisului universitar, făcând apoi trimitere la cele petrecute exact în urmă cu 61 de ani, când a trecut la cele veșnice, în chip martiric, în temnița Aiudului, părintele Ilarion V. Felea.

A luat cuvântul Doamna Rector Ramona Lile, care i-a salutat pe participanții la acest eveniment, felicitând Facultate pentru toate frumoasele și reușitele evenimente realizate cu prilejul Bicentenarului, între care, comemorarea părintelui Felea ocupă un loc special. D-l. Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad a prezentat mesajul Președintelui Consiliului Județean, D-l. Iustin Cionca, din care s-a desprins aceeași apreciere la adresa Facultății, ca una care a generat cele mai importante evenimente culturale din acest an pentru municipiul și județul nostru.

În continuare, a luat cuvântul D-na. Bianca Felea-Darian, nepoata dascălului arădean, care a mulțumit conducerii facultății pentru invitația făcută, dând mărturie despre viața Părintelui Ilarion V. Felea, prin multele amintiri păstrate și povestite de fiul acestuia D-l. Ioan Felea, trecut la cele veșnice în vara acestui an. În încheierea alocuțiunii, D-na Bianca a donat manuscrisele publicației Spre Tabor Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, înmânându-le părintelui Decan.

Cu acest prilej a luat cuvântul și PS. Ieronim care a amintit de evenimentele desfășurate în dimineața zilei, care se împletesc în mod fericit cu această lansare de carte. Preasfinția Sa a vorbit despre lucrarea Bisericii, de recuperare a patrimoniului istoric, iar cele împlinite azi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad se înscriu în această direcție. De asemenea, ierarhul a precizat că „Bicentenarul aniversat la Arad reprezintă o premieră deosebită în Biserica noastră, fiind un stindard de mare valoare și responsabilitate pe care Teologia arădeană îl poartă, pentru întreaga teologie arădeană”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a prezentat conferința intitulată Contribuția episcopilor Aradului la dezvoltarea învățământului teologic ortodox arădean. ÎPS Sa a surprins atât contribuția episcopilor Aradului, cât și a aportul celorlalți membri ai centrului eparhial, în ceea ce privește promovarea educației teologice de la Arad, în diferitele forme pe care le-a îmbrăcat dealungul timpului. ÎPS Timotei s-a referit și la implicarea și dorința multor inițiatori, care au condus la tipărirea unora din lucrările părintelui Felea, în perioada postdecembristă, Aradul având o responsabilitate specială în promovarea lucrărilor rămase de la acest mare teolog al Bisericii. În același cuvânt s-au reiterat momente și personalități arădene care au avut contribuții la reînnodarea tradiției teologice de la Arad, fiind amintit părintele Tudor Demian, prieten și împreună mărturisitor în temnițele comuniste cu Părintele Felea, acesta fiind cooptat în noul corp academic. ÎPS Timotei își manifestă bucuria pentru lansarea acestei lucrări a părintelui decan.

Părintele Cristinel Ioja a arătat că că acest volum deschide proiectul editorial al Facultății de Teologie intitulat „Colecția Teologi Arădeni”. Despre cartea lansată acum a vorbit reputatul teolog Adrian Lemei, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Domnia sa a arătat că: „Un om care trezește conștiințe, chiar dacă este incomod, atinge inimile, nu doar ale contemporanilor, ci și ale generațiilor viitoare”. Fiind un constant partener al Facultății arădene, domnia sa dă mărturie despre faptul că „vocația mărturisitoare este asumată astăzi de școala de teologie de la Arad, după chipul arătat de părintele Ilarion”. Mai departe, conferențiarul a identificat și alte repere. „Părintele Felea nu doar că a scris o carte intitulată Duhul Adevărului, premiată de Academia Română, dar a trăit și a murit în Duhul Adevărului. Pr. Ilarion a avut o legătură foarte strânsă, a rezonat, a fost în același duh cu Părintele Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox contemporan din lume. Ei dau mărturie că și în mediul academic există vocația mărturisirii, a sfințeniei. Cartea scrisă de părintele Cristinel ilustrează această viață trăită în Duhul Adevărului, a vocației mărturisitoare pe care Părintele Felea a întrupat-o zi de zi”. În continuare dl. profesor Lemeni a prezentat o sinteză a conținutul cărții, oferind o contextualizare a vieții și operei părintelui Felea, atât în raport cu vremurile în care a trăit, cât și cu cele de astăzi.

ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a vorbit despre Părintele Ilarion V. Felea în perspectiva canonizării, o conferință în care a prezentat în ce constă un proces de canonizare. Înalt Preasfințitul Ioan s-a referit la contextul internațional al creării celor două instituții de învățământ arădene de la începutul secolului al XVIII-lea: Preparandia (1812) și Institutul Teologic (1822), dar și despre importanța lor la pregătirea momentului Unirii celei Mari de la 1918, ale cărei baze s-a pus la Arad. Apoi s-a referit la suferințele Părintelui Felea, autoritățile comuniste schimbându-i Sfântul Potir cu cătușele, pe care îngerii i le-au luat de la mâini când sufletul său a ajuns în cer, într-o exprimare poetică proprie ierarhului.

În încheiere, conducerea universității și a facultății i-a conferit diploma și medalia aniversară ÎPS Mitropolit Ioan Selejan, Doamnei Bianca Felea-Darian și Domnului Conf. Univ. Dr. Adrian Lemeni, ca apreciere a aportului adus de aceștia în promovarea Teologiei arădene în Universitate.

Evenimentul editorial a avut, ca ultim moment al său, vernisarea unei expoziții documentare închinate părintelui Ilarion V. Felea, cu manuscrise, fotografii și cărți tipărite din arhiva personală a familiei Felea și din Biblioteca Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

(Pr. Caius Cuțaru)

 

Sursa: arhiepiscopiaaradului.ro

Citește despre: