Lecții în domeniul juridic de la procurori și judecători, pentru elevi

Educaţie

Lecții în domeniul juridic de la procurori și judecători, pentru elevi

    • Lecții în domeniul juridic de la procurori și judecători, pentru elevi
      Lecții în domeniul juridic de la procurori și judecători, pentru elevi

      Lecții în domeniul juridic de la procurori și judecători, pentru elevi

În urma semnării joi a unui protocol între reprezentanții Ministerului Educației și cei ai Justiției, elevii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani vor lua lecții despre despre legislație, principii juridice și drepturi civice de la procurori și judecători.

Protocolul a fost semnat de către Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, Oana Schmidt-Hăineală, președintele CSM, și procurorul general Tiberiu Nițu.

Protocolul prevde ca instituțiile semnatare să realizeze un program de educare a elevilor din învățământul preuniversitar în spiritul respectului față de lege, al echității sociale și atitudinii civice.

Semnatarii protocolului își propun ca educația juridică să înceapă încă de la vârsta de integrare a copilului în învățământul obligatoriu prin facilitatea accesului la cunoștințe elementare de drept. Astfel, elevii vor avea ocazia să afle de la procurori și judecători informații legate de legislație, principii și norme civice și vor avea posibilitatea să viziteze instanțele și parchetele, să participe la concursuri cu teme juridice și la mese rotunde.

Procurorii, judecătorii și personalul de specialitate care vor participa la aceste activități vor fi selectați de reprezentanții Ministerului Public și de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar comitetul de monitorizare alcătuit din reprezentanți ai părților semnatare va autoriza temele care vor fi abordate la sesiunile de informare și conținutul materialelor.

Activitatea derulată de practicienii dreptului în temeiul protocolului nu constituie activitate didactică și se va realiza în mod voluntar și neremunerat.

"Semnăm acest protocol pentru a introduce o nouă dimensiune în școala românească, respectiv să-i ajute pe elevi să înțeleagă mai bine ce înseamnă legea, justiția, care sunt instituțiile conform Constituției responsabile pentru aplicarea legii, care sunt procedurile. Cu cât îi facem pe elevi mai conștienți despre aceste lucruri mai devreme cu atât este mai bine. Protocolul de azi își propune să avem o serie de lecții deschise cu reprezentați ai instituțiilor prezente aici", a spus Pricopie, cu ocazia semnării protocolului, precizând, totodată, că modalitățile concrete de punere în practică a acestui act urmează să se stabilească la nivelul fiecărui inspectorat școlar, împreună cu procuratura sau tribunalele. Pricopie a mai spus că dorește extinderea acestei activități și la nivelul universităților.

"Poate că este bine pentru studenți să înțeleagă această dimensiune a aplicării legii", a arătat demnitarul.

Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, a explicat că ideea acestui protocol a pornit de la inițiativa Zilei Porților Deschise la Guvern, când pe scaunul reprezentantului Ministerului Justiției s-a așezat o elevă de clasa a VI-a care, întrebată de ce a ales acel loc, a răspuns că "pentru a face dreptate".

"Este nevoie ca din școală elevii să înțeleagă un sistem cum funcționează, ce înseamnă justiția, ce consecințe sunt pentru nerespectarea legii", a spus Cazanciuc.

Potrivit acestuia, în societatea românească este nevoie de educație, menționând, totodată, că în urma discuțiilor cu procurorii a constatat că aceștia vor să participe ca voluntari la acest proiect.

Ministrul delegat Mihnea Costoiu a arătat că cel mai important lucru îl reprezintă formarea cetățeanului pentru viață și societate.

Oana Schmidt-Hăineală (CSM) a afirmat că proiectul reprezintă un pas înainte și a susținut că totul pornește de la ideea că justiția este un serviciu în sprijinul cetățenilor, iar sarcina reprezentanților justiției este nu numai de a "asana societatea", ci și de a populariza și de a contribui la formarea unei culturi juridice și a unui sistem de valori.

Reprezentantul CSM a mai spus că proiectul înseamnă și o transparentizare a activității pe care o desfășoară judecătorii și procurorii.

Procurorul general Tiberiu Nițu a apreciat că inițiativa este extrem de bine-venită pentru că elevii pot afla despre justiție nu doar din ceea ce se prezintă la televizor.