Liban: un an de la trecerea la Domnul a Părintelui Ilie Morcos
În ziua de 25 februarie 2012, Mitropolitul de Mont-Liban, Înaltpreasfinţitul Georges Khodr, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Deir el-Harf, la un an de la trecerea la Domnul a fondatorului şi primului egumen al Mănăstirii, Părintele Elias (Ilie) Morcos.
Născut în 1921, părintele devine fondatorul Mişcării de Renaştere care devine Mişcarea Tineretului Ortodox. În 1957 el este fondatorul primei comunităţi monastice masculine antiohiene, şi după o lungă peregrinare prin deşert, el renaşte viaţa spirituală a Bisericii Antiohiei, care are o tradiţie monastică milenară.
Părintele Ilie Morcos a fost unul dintre cei mai mari părinţi spirituali ai lumii arabe ortodoxe şi a inspirat sute de teologi, tineri şi în vârstă, prin învăţăturile sale. Raymond Rizk, fostul secretar al Mişcării care a reînnoit viaţa spiritual ortodoxă în Antiohia, vorbeşte despre moştenirea spirituală a Părintelui Ilie: „El întotdeauna ne-a spus că e important să ne deschidem spre ceea ce suntem chemaţi, să devenim creaturi noi, copii ai luminii. Pentru aceasta el chema pe toţi oamenii să iasă din sine, pentru a merge în Duhul Sfânt către Hristos, minunaţi de iubirea Tatălui. El spunea că lucrarea omului trebuie să fie banul văduvei, şi că incorporarea noastră în Hristos înseamnă deschidere, primire, iubire şi bucurie, slujire a celuilalt”.
Părintele Ilie a fost un mare iubitor de Euharistie şi a sublinat centralitatea Liturghiei în viaţa Bisericii, în viaţa personală a omului şi a popoarelor. Însă această unire a noastră cu Dumnezeu prin Euharistie trebuie făcută cu pocăinţă, fraternitate şi dăruire, „taina altarului” trebuie să aducă „taina fratelui”.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati
Sursa: www.orthodoxie.com