Liceul „Alexandru Vlahuţă” - Şendriceni, judeţul Botoşani, a aniversat centenarul
În satul Şendrieşni, judeţul Botoşani, a avut loc vineri, 11 octombrie 2019, o manifestare religioasă şi culturală, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuţă”.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Comunei Şendriceni şi de şcoala amintită, după cum ne-a relatat preotul Teodor Ciurariu, misionar de caritate în cadrul Spitalului Municipal din Dorohoi. Un sobor de şapte preoţi, condus de părintele octogenar Emil Ciomartan (fost elev al Școlii Normale de aici) a oficiat slujba Aghesmei mici. De asemenea, s-a oficiat Slujba Parastasului pentru profesorii și elevii şcolii plecaţi în lumea veşniciei. La final, au ţinut alocuţiuni reprezentanţii autorităţilor locale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani şi alţi invitaţi. Academicianul Alexandru Zub, fost elev al acestei școli, s-a numărat printre personalităţile care au adresat câteva gânduri la ceas aniversar. Cu acest prilej, s-a dezvelit bustul profesorului emerit Constantin N. Iancu, cel care a înfiinţat vestita Şcoală Normală şi care a fost director şi profesor peste un sfert de veac. Un alt bust inaugurat a fost al al scriitorului şi memorialistului Alexandru Vlahuţă, patronul spiritual al liceului.
Trei fii ai comunei Şendriceni, absolvenţi ai Şcolii Normale - Pedagogice din Şendriceni, s-au preocupat cu acest prilej de reeditarea monografiei „Şcoala Normală de la Şendriceni – evocări”, apărută la Editura Litera din Bucureşti în 1978. Cei prezenţi au admirat o expoziţie cu cărţile donate de foştii profesori şi absolvenţi ai şcolii. A urmat un program artistic susținut de formația ,,Mugurelul", condusă de maestrul Marcel Dupu.
Grupul Şcolar “Alexandru Vlahuţă”, numit iniţial Şcoala Normală ”Alexandru Vlahuţă”, s-a înfiinţat în anul 1919, pe amplasamentul din comuna Şendriceni cumpărat de Ministerul Instrucţiunii Publice.