Liturghie arhierească la Mănăstirea Paltin

La Mănăstirea Paltin din judeţul Neamţ a fost oficiată duminică, 14 iunie 2020, Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Ignatie. Slujba a făcut parte din seria momentelor omagiale închinate vrednicului de pomenire, arhimandritul Justin Pârvu, la şapte ani de când s-a mutat la ceruri.

În Duminica Tuturor Sfinţilor (n.r. duminică, 14 iunie 2020), Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Paltin din localitatea Petru Vodă, judeţul Neamţ. Slujba a fost săvârşită cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în prezenţa obştii monahale şi a numeroşi credincioşi.

Preasfinţia Sa a vorbit în cuvântul de învăţătură despre modul în care omul îşi poate sfinţi viaţa, insistând asupra realităţii scripturistice că fiecare om este chemat la sfinţenie, aceasta nefiind apanajul unor „aleşi”. Părintele Episcop Ignatie a arătat că Dumnezeu a sădit în fiecare om, prin Botez, capacitatea de a deveni sfânt, după cum se menţionează pe site-ul Eparhiei Huşilor. Ierarhul a vorbit apoi despre desprinderea de duhul acestei lumi, ca pas spre a dobândi sfinţenia: „Reuşim acest lucru prin Tainele Bisericii. Împărtăşindu-ne, ne îndumnezeim. Fără Trupul şi Sângele lui Hristos, noi nu putem ajunge la sfinţenie. Împărtăşindu-ne, vom putea şi să Îl mărturisim pe Hristos înaintea oamenilor, şi să nu iubim nimic din lumea aceasta mai mult decât pe El. Astfel, vom putea să ne desprindem de duhul lumii acesteia, care este un duh care ne tulbură şi care aruncă în noi sămânţa fărâmiţării lăuntrice”. După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Ignatie a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire, arhimandritul Justin Pârvu, de la plecarea căruia în veşnicie se împlinesc şapte ani.

De la același autor

Ultimele din categorie