Fals episcop deghizat se strecoară printre cardinalii din Vatican

La orice întâlnire oficială de mare gală din lume, organizatorii trebuie să se confrunte cu pericolul infiltrării impostorilor, care, profitând de aglomeraţie şi de mulţimea invitaţiilor se strecoară în plen, fie pentru o masă copioasă, fie pentru a lega ceva prietenii cu personalităţi, fie pentru a promova un punct de vedere.

De multe ori, datorită venerabilităţii invitaţilor, gărzile de corp au o anumită jenă în a-i întreba cine sunt, dacă au invitaţie şi ce caută.  

De această dată, un german numit Ralph Napierski, s-a declarat Episcopul Basilius aparţinând de Biserica Ortodoxă a Italiei şi a reuşit să se infiltreze la întâlnirea cardinalilor de la Vatican.

Falsul episcop ortodox juca rolul unui cardinal, purtând o eşarfă peste o reverendă neagră şi s-a amestecat printre cardinalii prezenţi la întâlnire, pentru a organiza alegerea noului papă. El a zâmbit larg la pozele de grup, a strâns mâna cu Cardinalul Sergio Sebiastiana.

Chiar înainte de a intra în Sala Paul al VI-lea pentru o întâlnire secretă, relatează The Telegraph, a fost înşfăcat şi închis de către Gărzile Elveţiene. Se pare că deghizarea nu a fost prea bună pentru el. Reverenda sa era mult prea scurtă, ceea ce a suscitat suspiciunea gărzilor. De asemenea, în locul brâului roşu, el purta o eşarfă violetă peste reverendă şi pălărie pe cap.

Napierski este un rebel sectar, care conduce mai multe bloguri anti-catolice, care – declară el – se luptă cu erezia şi falsele mişcări ale Bisericii Catolice. El se declară de asemenea, că este „hacker şi activist” şi are puterea de a controla computerele cu puterea gândului.

Nu se ştie ce dorea să demonstreze Napierski, însă el este considerat o ameninţare pentru ordinea vaticană. 

Acest incident, dincolo de latura sa comică, arată că orice dispozitiv de securitate din această lume are un punct slab numit generic „eroarea umană” care este responsabil de tulburări de sistem. Astfel un om îmbrăcat în episcop poate ameninţa viaţa sau securitatea cardinalor de la Conclavul vatican sau de aiurea.

Citește alte articole despre: episcop, alegere, ortodox, papă, catolic, Vatican, conclav, cardinal, fals, deghizare

De la același autor

Ultimele din categorie