Harta credinţelor predominante în America

Recent Asociaţia Statistică a Instituţiilor Religioase din America (Association of Statistics of American Religious Bodies) a publicat harta credinţelor şi religiilor în Statele Unite ale Americii pentru 2012, relatează  portalul http://www.patheos.com.

Harta arată credinţa predominantă în fiecare judeţ (county) din cele 50 de state americane. Astfel, culoarea reprezintă credinţa, religia sau confesiunea cu cei mai mulţi credincioşi în fiecare department administrativ.

Istoria din spatele acestui model cromatic este fascinantă. Confesiunile religioase predominante ale fiecărei zone sunt direct proporţionale cu migraţia, istoria, războaiele, dar şi cu preferinţele umane de climă, tradiţie, noutate, comunitate etc.

Catolicii - cu 1231 de departamente - (din Irlanda, Italia) au venit în număr foarte mare în Nord Est şi în Vestul Mijlociu, apoi au migrat spre Coasta de Vest şi spre Florida. De asemenea, ţinuturi predominant catolice sunt cele pline de hispanici de la frontiera cu Mexic.  

Luteranii (155) veniţi din Scandinavia au preferat regiunile mai răcoroase din Nord (Marile Podişuri). Mormonii (115) au migrat spre vest de Utah şi în zona Munţilor Stâncoşi. Ei sunt un surogat de religie sincretistă, care a preluat elemente de creştinism şi le-a adăugat iz politic de supremaţie americană.

Metodiştii (244) au mers la vest de New York. Sudul tradiţionalist, mai sărac, cu istorie colonială şi cu marile plantaţii de sclavi (în trecut) este predominant baptist (1217).

Cert este că religia (confesiunea de fapt) predominantă în America este romano-catolicismul, care colorează în albastru majoritatea regiunilor ţării şi care spune multe despre cultura şi civilitatea americană, despre implicarea americanilor în viaţa publică şi în cea religioasă, dar şi despre actualitatea problemelor de credinţă în această ţară. Pentru a da un singur exemplu, mişcările pentru viaţă strâng sute de mii de oameni, dezbaterile despre avort, anticoncepţionale, abuzuri, drepturile homosexualilor, etică etc. sunt pe prima pagină a cotidianelor de câţiva ani, iar mersul la biserică este mult mai mare procentual decât în Europa, inclusiv România.

De la același autor

Ultimele din categorie