Patriarhul creştinilor copţi va fi ales de un copil

16 Septembrie 2012 20:37 Pr. Ioan Valentin Istrati Religia în lume

Copţii egipteni vor avea un nou patriarh în decembrie.

Biserica Coptă îşi va alege patriarhul (papa) în 2 decembrie, după ce Papa Shenouda care a condus Biserica pentru 4 decenii a trecut la Domnul în martie. Creştinii copţi sunt îngrijoraţi de ascensiunea islamismului la putere în Egipt. O zecime din cei 83 de milioane de locuitori ai Egiptului sunt creştini.

Alegerea Papei va urma o tradiţie veche, în care un copil mic alege un nume dintr-o cutie. Prin aceasta, copţii acordă Duhului Sfânt puterea de a alege din mai mulţi episcopi.

O procedură asemănătoare, care lasă pe Dumnezeu să aleagă pe cel mai bun dintre cei buni se desfăşoară şi în Biserica Ortodoxă a Serbiei, unde la alegerea patriarhului, se propun trei ierarhi de seamă ai Bisericii, şi apoi se trage la sorţi, nimeni având certitudinea că va fi patriarh, ci totul fiind lăsat la latitudinea Duhului Sfânt: "Părutu-s-a Duhului Sfânt şi nouă".

Acest tip de alegeri bisericeşti sunt o sinergie între înţelepciunea oamenilor - ierarhii sunt propuşi pentru meritele lor, pentru credinţa, misiunea, jertfelnicia şi zelul lor apostolic - şi înţelepciunea cea tainică şi cu neputinţă de tâlcuit a lui Dumnezeu, care vede viitorul, friabilitatea umană, dorinţa de vindecare, şi stabileşte viziunea Bisericii pe termen veşnic.

Citește alte articole despre: patriarh, biserică, alegere, copil, persecuție, Egipt, papă, necalcedonian

De la același autor

Ultimele din categorie