„M-am născut din nou” - Sudanul eliberează cei doi preoți condamnați la moarte
Michael și Yen s-au confruntat împreună cu șase acuzații, însă pentru patru dintre ele nu au fost condamnați, printre care s-a numărat și acuzația de sfidare a sistemului constituțional și de spionaj, pedepsită cu moartea sau închisoarea pe viață.
Doi preoți prizonieri din sudul Sudanului au fost eliberați după ce un judecător i-a găsit vinovați, dar a considerat că și-au ispășit deja pedeapsa. Yat Michael și Peter Yen au fost acuzați că au încălcat pacea și că gestionau o organizație teroristă.
Michael și Yen s-au confruntat împreună cu șase acuzații, însă pentru patru dintre ele nu au fost condamnați, printre care s-a numărat și acuzația de sfidare a sistemului constituțional și de spionaj, pedepsită cu moartea sau închisoarea pe viață.
„Mă simt liber pentru că am fost în închisoare timp de prea multe luni. Mă simt de parcă m-am născut din nou”, a declarat Michael pentru Christian Solidarity Worldwide (CSW) într-o declarație a sa. În decembrie anul trecut, Michael a fost închis după ce a predicat în biserica evanghelistă Bahri Khartoum, biserica fiind o țintă a guvernului întrucât investitorii musulmanii voiau să pună stăpânire pe ea, potrivit Morning Star News (MSN). În ianuarie, Yen a fost arestat după ce a sesizat dispariția lui Michael. Membrii Serviciilor secrete și de securitate, despre care se crede că sunt conduse de islamiștii radicali, au fost responsabili de arestul lui Michael și Yen.
„Spuneți întregii Biserici că Dumnezeu v-a auzit rugăciunile și că preoții sunt acum liberi. Au fost eliberați”, a declarat una dintre soțiile bărbaților pentru MSN. CT a afirmat că starea pastorilor după o încercare de a-i vizita în închisoare a făcut mai mult rău decât bine.
Ultimele articole ale CT (Christianity Today) despre Sudan includ redesemnarea acesteia drept țară cu risc special în aprilie precum și avansarea de pe poziția 11 la 6 în topul Open Doors în lista aflată sub atenția mondială. În 2014, Sudanul a interzis construirea de noi biserici, susținând că majoritatea creștinilor au plecat către sudul țării, iar creștinii rămași nu au nevoie de mai multe clădiri. Înainte de acest decret, autoritățile sudaneze demolaseră alte câteva biserici.
În 2013, forțele de implementare a legii sudaneze au pătruns în Biserica evanghelistă Khartoum Bahri, arestând și atacând pe creștini.
CT a relatat îndeaproape povestea închiderii lui Meriam Ibrahim condamnarea la moartea pentru credință, nașterea fiicei ei în închisoare, eliberarea de mai târziu și încercarea de a primi azil în Statele Unite.