„Mă bucur din toată inima că Biserica e tot mai sensibilă la nevoile tinerilor“
În perioada 29-31 iulie, la Nemțișor, s-a desfășurat Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu tema „Tânărul - între reușită și eșec“. Evenimentul s-a bucurat de prezența a doi ierarhi ai Bisericii noastre și a mai multor clerici care au conferențiat sau au dialogat cu tinerii. Vineri seara, tinerii au asistat la un foc de tabără și la un program artistic.
În perioada 29-31 iulie, la Nemțișor, s-a desfășurat Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu tema „Tânărul - între reușită și eșec“. Evenimentul s-a bucurat de prezența a doi ierarhi ai Bisericii noastre și a mai multor clerici care au conferențiat sau au dialogat cu tinerii. Vineri seara, tinerii au asistat la un foc de tabără și la un program artistic.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB), cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu sprijinul mai multor instituții din județele Iași, Botoșani, Neamț, Bacău și al Direcției Județene pentru Tineret, a organizat de joi până sâmbătă Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din MMB. Evenimentul s-a derulat sub titlul „Tânărul - între reușită și eșec“. Vineri dimineață, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, pe un podium special amenajat, de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de IPS Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. „Mă bucur din toată inima pentru că Biserica noastră e tot mai sensibilă față de nevoile tinerilor și că încearcă prin toate mijloacele să îi apropie pe aceștia. În tineri avem un potențial spiritual foarte mare. Față de ei trebuie să ne îngrijim din toate punctele de vedere, dar mai întâi aș zice să le dăm o orientare solidă pentru viața lor viitoare. Tinerii sunt în momentul în care își formează identitatea lor și de credință și de neam. Biserica are un rol important, noi trebuind să îi apropiem pe tineri, să le transmitem credința, să îi ajutăm să o aprofundeze, să fie consecvenți în credință, să se roage, să postească, să țină tradițiile Bisericii noastre Ortodoxe. Fără credință și fără rugăciune, fără tradiție, omul se dezrădăcinează foarte ușor și se pierde foarte ușor. Omul nu-și poate păstra identitatea și echilibrul sufletesc, nu poate să se bucure de ajutor de la Dumnezeu și de un dinamism al vieții și de o tărie și o putere decât dacă practică credința și consecvența în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu. Oriunde am trăi, dacă Îl avem pe Dumnezeu în suflet, dacă ne respectăm credința, dacă suntem conștienți de identitatea noastră, atunci să știți că vom fi biruitori și vom reuși. Fără credință, fără conștientizarea identității noastre ne pierdem foarte ușor“, ne-a spus IPS Serafim.
Singurul ideal pentru care chiar merită să mori
Vineri după-amiază a avut loc o sesiune de discuții pe marginea temei „Tânărul - între reușită și eșec“, moderată de maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de Consiliere și Formare „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Iași, și de IPS Serafim. După ce a fost servită cina, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna“ din Sibiu le-a vorbit tinerilor: „Dacă te uiți la Hristos, pe cruce, batjocorit, scuipat, pare cuprins de eșec și nu mai reprezintă nimic. Dar dacă te uiți la Hristosul care e viu în Biserică ca icoană a Învierii, eșecul se transformă în singurul ideal pentru care chiar merită să mori. Am încercat în clasa a VIII-a să mă pregătesc pentru Liceul Militar, dar am descoperit că am discromatopsie. Am vrut să dau la Liceul Pedagogic, însă mama mi-a spus că sunt prea multe fete în clasă și astfel am mers la un liceu de chimie-fizică. În clasa a X-a am fost convins că voi face altceva, însă am crezut că e mai bine să rămân la chimie-fizică din dorința de a face medicină. M-am apucat de învățat medicina, dar când am constatat că în spitale oamenii mai mult mor decât sunt vindecați mi-am zis că nu-i de mine. M-am apucat să învăț pentru ASE. Pentru că eram secretar UTC al liceului în vremea aceea, m-am trezit bruscat că trebuie să învăț economie politică. N-am intrat la ASE, am picat primul sub linie. Acestea erau două șocuri unul după altul. M-au luat în armată, după accea am lucrat câteva luni într-o fabrică de cauciuc. De câțiva ani cochetam foarte bine cu Sfânta Scriptură, nu atât cu citirea, cât cu ascultarea ei. Eram foarte entuziasmat de ceea ce descoperisem în Biserică. Toate eșecurile însumate de mine până atunci au devenit o biruință pentru că, uitându-mă pe lista la Teologie, am intrat primul. Acest lucru a însemnat singura șansă de a merge cu demnitate mai departe. Eșecurile în viață sunt parte integrantă din credința noastră. Fiecare segment din viață în care suntem în eșec pentru Hristos este o posibilitate să-și arate bunătatea. Să fii șchiop nu înseamnă că nu vei merge în împărăția lui Dumnezeu, dar să fii prost... Cele mai mari eșecuri ale tinerilor sunt în ceea ce numesc dragoste. Ceea ce se construiește înaintea voastră ca un eșec trebuie să-și aștepte de fiecare dată izbăvitorul. Cred că acest izbăvitor este Hristos. Voi încă bănuiți că e El. Vă place să auziți numele Lui, vă place să mergeți la biserică să-I cântați. În inima voastră nu S-a așezat încă Hristos, cum s-ar așeza pe un tron. De cele mai multe ori, Singurul care vă va ține inima vindecată va fi Hristos“.
Sesiuni de discuții
După conferință a avut loc rugăciunea de seară care a fost urmată de un foc de tabără, pe parcursul căruia au fost intonate mai multe cântece de către grupul folk al Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) - filiala Târgu Neamț și de grupul de copii „Șezătoarea“ din localitatea Vânători-Neamț.
Sâmbătă dimineață, după rugăciune și micul dejun, a avut loc prima sesiune a zilei cu o prezentare a Gabrielei Pipirig cu privire la realizarea unui proiect și la ce pași trebuie îndepliniți pentru a putea duce un proiect la capăt (ex.: hrănirea unor oameni în vârstă dintr-un sat pentru o perioadă de jumătate de an). Pentru realizarea unui astfel de proiect este nevoie de un plan, de bătrâni etc. Gabriela Pipirig a prezentat câteva etape ale unui astfel de proiect. Tinerii au intrat pe atelierele de lucru să facă proiectul propriu-zis. Toate cele 20 de grupuri cu câte 20 de participanți au primit patru teme, după care fiecare grup s-a împărțit în patru. Fiecare grupuleț a primit o temă (ex.: realizarea unui concert de binefacere în urma căruia, cu banii obținuți, să se construiască un spațiu de joacă pentru copii). Tinerii s-au retras, timp de 40 de minute, studiind proiectul lor, după care au venit și au raportat în 15 minute cum au găsit ei posibilitatea de a face un proiect. Începând cu ora 11:00 au fost trase concluziile în grupul mare, moderatori fiind protos. Nicodim Petre și maica Siluana Vlad. Convorbirea cu tinerii a fost încheiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, care a rostit un cuvânt la finalul manifestării, apoi s-a cântat „Cuvine-se cu adevărat“ și imnul taberei, Troparul Ortodoxiei. „Dumnezeu, prin sfinții Săi, Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Parascheva, ne-a ajutat foarte mult. IPS Părinte Teofan a venit la momentul cel mai potrivit. Nu puteam să programăm așa de bine, dar Dumnezeu ne-a ajutat. Ne-am ocupat de hrană, corturi, apă etc., dar nu am avut nici o putere în a programa vremea, care a fost extraordinar de potrivită. Ploaia a încetat înainte de a veni aici. Consider că programul a creat o intensitate de bucurie, de spirit, care va rămâne pentru participanți o amintire frumoasă“, a declarat protos. Nicodim Petre, coordonatorul principal al manifestării.
„Plecăm de aici cu multă bucurie, speranță și nădejde“
Tinerii care au venit pentru prima dată la Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din MMB și-au manifestat bucuria pentru faptul că au avut posibilitatea să învețe lucruri noi sau să se recreeze prin intermediul diferitelor activități. „M-am simțit foarte bine la această adunare. A fost ceva nou, ceva interesant. Mi-a plăcut amabilitatea reciprocă a românilor. Am rămas impresionat de apropierea dintre preoții de aici și tineri, de alocuțiunile referitoare la Dumnezeu, credință, Biserică etc. Plecăm de aici cu multă bucurie, speranță și nădejde spre un viitor mai bun“, a spus Nicolae Ciobanu, membru ASCOR Chișinău.
„Cei care au venit în fața noastră pentru a vorbi au fost foarte aproape de sufletul nostru“
„Am mulțumirea sufletească că m-am implicat atât cât a fost cu putință în activitățile acestei adunări a tinerilor ortodocși. M-am bucurat de lucrurile frumoase care ne înfrumusețează existența de toate zilele. Am învățat că alături de cei de vârsta mea pot să-mi însușesc din caracteristicile lor sufletești pe cele care mi se potrivesc și mie. Nu ne-am plictisit, dar nici nu am fost obosiți pentru că am fost antrenați în mai multe activități. Cei care au venit în fața noastră pentru a vorbi și a discuta cu noi au fost foarte aproape de sufletul nostru. Au știut să ne transmită mesajul într-o manieră propice astfel încât noi să-l percepem și să-l putem perpetua la rândul nostru. Mulțumirile noastre se îndreaptă către cei care au organizat această tabără și către cei care s-au alăturat acestui proiect pentru că ei ne-au înțeles și ne sprijină mai ales acum când avem nevoie de îndrumare“, a mărturisit Laura Atomei din parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Târgu Neamț și membru ATOR Târgu Neamț.
Campionat de fotbal
Sâmbătă, după sesiunile de discuții, a avut loc un campionat de fotbal la care au concurat 12 echipe. Campionatul s-a disputat în sistem eliminatoriu. După cum ne-a declarat pr. Cornel Elisei, moderator în cadrul manifestării și preot la Colegiul „Henri Coandă“ din Bacău, pe primul loc a fost clasată echipa parohiei Vorona Centru, locul al doilea a fost ocupat de parohia Holmi, iar pe locul III s-a clasat echipa parohiei Podoleni II. „Am participat la campionatul de fotbal pentru că îmi plac activitățile sportive, fac bine sănătății. Cred că voi repeta ideea de a veni într-o astfel de tabără, mai ales că e prima dată când particip la astfel de activități. M-am distrat de minune“, a afirmat Daniel Pricope din parohia Podoleni II. (Constantin Ciofu)