Mâine debutează întâlnirea „Tânărul ieșean”
Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și la inițiativa Asociației Tineretul Ortodox Român (ATOR) - Iași, va avea loc mâine, 24 mai 2014, o întâlnire pentru 200 de liceeni din municipiul Iași, intitulată „Tânărul ieșean”. Tema propusă spre analiză și dezbatere este „Sfinţii Brâncoveni - Martiriul unei familii sfinte şi mărturia de viaţă creştină a familiei de azi”.
Deschiderea zilei „Tânărul ieşean” va avea loc la Biserica „Sfântul Prooroc Daniel” din cartierul CUG, la ora 7.00, unde se va participa şi la Sfânta Liturghie ce va fi oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ziua de lucru va debuta la Centrul Providența din Iași printr-un cuvânt de prezentare a vieţii şi epocii Sfinţilor martiri Brâncoveni şi se va încheia spre seară, cu o conferința ce va trata tema familiei şi la care sunt invitați să participe şi părinții elevilor, precum și alte persoane dornice de a asista la acest eveniment. Modalitatea de desfăşurare a activităţilor va consta în organizarea de ateliere de lucru de câte 16 persoane (selectaţi pe grupe de vârstă), fiecare atelier având un moderator. Nu vor lipsi exerciţiile de cunoaştere, iar lucrul în echipă va consta în găsirea răspunsurilor din partea participanților la un set de întrebări referitoare la viaţa de familie .
„Adolescenții au nevoie să li se facă cunoscută şansa pe care o oferă familia creştină ca spaţiu binecuvântat al împlinirii umane”
„Liceenii din capitala Moldovei împart același spațiu și, în marea lor majoritate, aceleași valori. Acest eveniment vine în întâmpinarea dorinţei tinerilor în ale căror licee membrii ATOR își desfășoară activitatea, dar și tineri din alte licee ale Iașului. Organizarea unei întâlniri de acest gen nu poate fi decât pozitivă. Dincolo de a-i ajuta să se cunoască între ei ne dorim ca acest eveniment să fie o invitație la cunoașterea și trăirea valorilor propuse de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel ce este Calea, Adevărul și Viața. Tinerii au nevoie să-L cunoască pe Dumnezeu pentru a putea evita rătăcirea, minciuna și moartea. Adolescenţa şi tinereţea sunt timpul în care fiinţa umană este pusă în situaţia de a alege. Alegerile făcute acum îi vor marca întreaga existenţă și de aceea tinerii au nevoie să fie acompaniaţi în căutările lor şi îndrumaţi în alegerile lor. Suntem cu toții martorii atacurilor vădite care se duc împotriva familiei și a valorilor ei. Adolescenții au nevoie să li se facă cunoscută şansa pe care o oferă familia creştină ca spaţiu binecuvântat al împlinirii umane şi al mântuirii. Profitând de faptul că anul 2014 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române «Anul omagial şi anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni», am propus ca temă pentru întâlnirea tinerilor ieșeni «Sfinţii Brâncoveni - Martiriul unei familii sfinte şi mărturia de viaţă creştină a familiei de azi». Totodată, întâlnirea se înscrie în seria de activităţi pregătitoare marşului ce se organizează de către Organizaţia «Familia Traditională» pentru data de 1 iunie, marș ce vine și el în apărarea vieţii şi a familiei. Nădăjduim că ziua de mâine va crea, prin intermediul Sfintei Liturghii, a scurtei conferințe de deschidere, a celor trei sesiuni de lucru și a conferinței de închidere (la care sunt invitați să participe şi părinții elevilor dar și credincioşii din Iaşi), un bun prilej de a învăța şi totodată de a medita la binecuvântarea ce vine prin familia creştină şi la «cât de mare este taina aceasta când este trăită în Hristos şi în Biserică» după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Efeseni, cap. 5, versetul 32”, ne-a declarat protos. Nicodim Petre, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.
Cele trei sesiuni de lucru ale manifestării „Tânărul ieșean” vor cuprinde exerciții și jocuri de cunoaștere, precum și o serie de întrebări, la care participanții sunt provocați să răspundă: „Ce este o familie creștină?”, „Care este rolul familiei în viața noastră, în Biserică și în societate?”, „Ce presupune jertfa în familie; dar în viața de zi cu zi?”, „Care este diferența dintre geniu, erou și sfânt?”, „Pot fi Constantin Brâncoveanu, Maria Brâncoveanu, tinerii lor fii, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ianache modele pentru noi astăzi”.