Majoritatea părinţilor nu sunt de acord cu clasa pregătitoare

Educaţie

Majoritatea părinţilor nu sunt de acord cu clasa pregătitoare

Două treimi din părinţii chestionaţi de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) s-au declarat împotriva înfiinţării clasei pregătitoare, potrivit unui sondaj de opinie realizat on-line în perioada 21-27 februarie.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a realizat, în perioada 21-27 februarie, un sondaj de opinie on-line în rândul personalului din învăţământ şi părinţilor, pe tema oportunităţii înfiinţării, începând cu anul şcolar viitor, a clasei pregătitoare. Conform acestui sondaj, 25,88% dintre părinţi sunt mulţumiţi de înfiinţarea clasei pregătitoare, iar 74,12% nu sunt de acord cu înfiinţarea acesteia.

Dintre cei care sunt de acord cu înfiinţarea clasei pregătitoare, 65,15% consideră că sistemul de învăţământ nu este pregătit pentru a introduce această clasă începând cu anul şcolar 2012-2013. „În privinţa profesorilor care au răspuns la acest sondaj, rezultatele sunt asemănătoare cu cele efectuate în rândul părinţilor, diferenţele fiind sub marja de eroare de 3%“, se arată într-un comunicat de presă al FSLI.

De asemenea, dintre cele 1.863 de persoane chestionate, 55,56% susţin că această clasă trebuie să funcţioneze la grădiniţă. Potrivit respondenţilor, cele trei condiţii minime necesare funcţionării optime a clasei pregătitoare sunt: baza materială, respectiv bănci, scaune, grupuri sanitare, spaţiu suficient în sala de curs; existenţa programei şcolare; corpul profesoral special format.

Aproximativ 74% dintre cei care au răspuns la chestionar consideră că cele trei condiţii minime trebuie asigurate de către minister, 17% de către autorităţile locale şi 9% de către părinţi şi profesori.

„Fără aceste condiţii minime, principalele riscuri enumerate de către respondenţi sunt: copii suprasolicitaţi, nesupravegheaţi, surmenaţi, stresaţi şi obosiţi; dezechilibrul emoţional - şi nu numai - al copilului la o vârstă atât de fragedă; copiii vor fi cobaii unui experiment nereuşit; premisele creşterii abandonului şi eşecului şcolar; randament şcolar scăzut; dezvoltarea fizică defectuoasă din cauza mobilierului şcolar“, a precizat FSLI.

La sondajul realizat on-line de către FSLI au răspuns 1.865 de persoane, dintre care 765 de părinţi. Marja de eroare a sondajului este de 3%.

Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, prima etapă a înscrierilor s-a desfăşurat în intervalul 5-16 marie, când părinţii au depus cererile de înscriere a copiilor la şcoala de circumscripţie.