Majoritatea părinţilor nu sunt de acord cu clasa pregătitoare
Două treimi din părinţii chestionaţi de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) s-au declarat împotriva înfiinţării clasei pregătitoare, potrivit unui sondaj de opinie realizat on-line în perioada 21-27 februarie.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a realizat, în perioada 21-27 februarie, un sondaj de opinie on-line în rândul personalului din învăţământ şi părinţilor, pe tema oportunităţii înfiinţării, începând cu anul şcolar viitor, a clasei pregătitoare. Conform acestui sondaj, 25,88% dintre părinţi sunt mulţumiţi de înfiinţarea clasei pregătitoare, iar 74,12% nu sunt de acord cu înfiinţarea acesteia.
Dintre cei care sunt de acord cu înfiinţarea clasei pregătitoare, 65,15% consideră că sistemul de învăţământ nu este pregătit pentru a introduce această clasă începând cu anul şcolar 2012-2013. „În privinţa profesorilor care au răspuns la acest sondaj, rezultatele sunt asemănătoare cu cele efectuate în rândul părinţilor, diferenţele fiind sub marja de eroare de 3%“, se arată într-un comunicat de presă al FSLI.
De asemenea, dintre cele 1.863 de persoane chestionate, 55,56% susţin că această clasă trebuie să funcţioneze la grădiniţă. Potrivit respondenţilor, cele trei condiţii minime necesare funcţionării optime a clasei pregătitoare sunt: baza materială, respectiv bănci, scaune, grupuri sanitare, spaţiu suficient în sala de curs; existenţa programei şcolare; corpul profesoral special format.
Aproximativ 74% dintre cei care au răspuns la chestionar consideră că cele trei condiţii minime trebuie asigurate de către minister, 17% de către autorităţile locale şi 9% de către părinţi şi profesori.
„Fără aceste condiţii minime, principalele riscuri enumerate de către respondenţi sunt: copii suprasolicitaţi, nesupravegheaţi, surmenaţi, stresaţi şi obosiţi; dezechilibrul emoţional - şi nu numai - al copilului la o vârstă atât de fragedă; copiii vor fi cobaii unui experiment nereuşit; premisele creşterii abandonului şi eşecului şcolar; randament şcolar scăzut; dezvoltarea fizică defectuoasă din cauza mobilierului şcolar“, a precizat FSLI.
La sondajul realizat on-line de către FSLI au răspuns 1.865 de persoane, dintre care 765 de părinţi. Marja de eroare a sondajului este de 3%.
Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, prima etapă a înscrierilor s-a desfăşurat în intervalul 5-16 marie, când părinţii au depus cererile de înscriere a copiilor la şcoala de circumscripţie.