Mănăstirea Antim va primi sâmbătă un veşmânt al Sfintei Filofteia

Arhiepiscopia Bucureştilor

Mănăstirea Antim va primi sâmbătă un veşmânt al Sfintei Filofteia

    • Mănăstirea Antim va primi sâmbătă un veşmânt al Sfintei Filofteia
      Mănăstirea Antim va primi sâmbătă un veşmânt al Sfintei Filofteia

      Mănăstirea Antim va primi sâmbătă un veşmânt al Sfintei Filofteia

Mănăstirea bucureşteană Antim va primi sâmbătă, 14 ianuarie, un veşmânt al Sfintei Muceniţe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeş. Racla unde va fi aşezat veşmântul va fi sfinţită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Racla va fi aşezată în biserica mănăstirii, în locul din partea dreapta a pronaosului, unde moaştele Sfintei Filofteia au fost adăpostite în taină în perioada Primului Război Mondial (1917-1918).

Programul manifestărilor:

Sâmbătă, 14 ianuarie

11:30 – Sfinţirea raclei în biserica Mănăstirii Antim de către PS Varlaam Ploieşteanul, împreună cu părinţii slujitori ai mănăstirii;

– În continuare, o delegaţie a Mănăstirii Antim, condusă de părintele stareţ Protosinghelul Vicenţiu Oboroceanu, va merge la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului pentru a primi de la Arhiepiscopul Calinic veşmântul Sfintei Filofteia, care va fi aşezat în raclă;

17:30 – Întâmpinarea raclei în care este aşezat veşmântul Sfintei Filofteia, urmată de o procesiune în jurul bisericii mănăstirii şi Slujba de Priveghere.

Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş

Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş s-a născut, potrivit tradiţiei, în oraşul Târnovo (din Bulgaria), din părinţi creştini, simpli, fără carte. Aceasta, încă din copilărie, a primit în inima şi în sufletul ei sămânţa faptelor bune şi a milosteniei.

Rămânând orfană, după mutarea la Domnul a mamei sale, însă având întipărite în inimă toate învăţăturile primite de la ea şi fiind înţelepţită de Duhul Sfânt, a început a lucra cu osârdie faptele cele bune: mergea la biserică, asculta Sfintele Scripturi cu luare aminte, postea, păzindu-şi neîntinată fecioria trupească şi sufletească, miluia pe cei săraci, sătura pe cei flămânzi, adăpa pe cei însetaţi şi îmbrăca pe cei goi. Mai multe informaţii despre viaţa sfintei, aici.

Mănăstirea Antim

Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta.

Lăcaşul de cult a fost construit în „mahalaua popii lui Ivașco”, pe locul unei biserici de lemn, fiind sfințit în 1715. Catapeteasma din piatră, icoana Tuturor Sfinților, icoana celor patru sfinți: Alexie, Nicolae, Antim, Agata și ușa masivă de stejar de la intrarea în biserică au fost lucrate chiar de ierarhul georgian.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: