Mănăstirea buzoiană Rătești va fi restaurată cu fonduri europene
Clădirea Muzeului eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a găzduit vineri, 22 noiembrie 2013, un eveniment special: a fost semnat contractul privind restaurarea şi consolidarea Mănăstirii Răteşti, important monument istoric, atestat documentar în secolul al XVII-lea.
Alături de IPS Ciprian, ierarhul locului, au participat: stareţa mănăstirii, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, precum şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est. Cu această ocazie, chiriarhul de la Buzău a declarat: „Lucrările pe care le-a presupus redactarea proiectului au fost destul de complicate, având în vedere legislaţia românească şi europeană, dar, în cele din urmă, după aproape trei ani, a rânduit Dumnezeu să se finalizeze scrierea proiectului ca atare, verificarea a ceea ce s-a scris în proiect la faţa locului, prin reprezentanţii de resort, şi am ajuns în faza ca acum, să fie semnat contractul de finanţare. Este un prilej de mare bucurie pentru noi, deoarece, din momentul în care contractul a fost semnat, îndată începe şi organizarea de şantier, în vederea executării lucrărilor de restaurare şi consolidare. Eu doresc să mulţumesc celor ce s-au implicat până acum – unii dintre ei nu sunt prezenţi la acest eveniment –, adresând mulţumiri şi persoanelor care au iniţiat proiectul”.
La rândul său, Luminiţa Mihailov, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, a subliniat că: „sursa fondurilor europene este şi va fi, în continuare, foarte importantă pentru a putea salva şi lăsa generaţiilor următoare ceea ce a fost construit, cu o valoare deosebită, în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea. Valoarea proiectului este de aproape 4.000.000 euro, iar, pe lângă restaurarea în sine a ansamblului arhitectonic din Răteşti – adică mănăstirea şi casele din jur – se vor face şi lucrări de accesibilitate în zonă, avându-se în vedere atât asigurarea unor condiţii bune pentru turişti, inclusiv locuri de parcare pentru autocare, centre de informare turistică, cât şi o logistică modernă, prin care accesibilitatea să fie la nivel european”.
Reprezentanta beneficiarului de facto al proiectului, stavrofora Ghelasia Tănase, stareţa Mănăstirii Răteşti, a precizat: „Suntem un număr de 40 de vieţuitoare, aproape 30 de maici au o vârstă înaintată. De aceea, obiectivul prezintă o mare importanţă – aşa cum a subliniat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian – şi se vede cu ochiul liber că aşezământul monahal se află într-o stare avansată de degradare. A fost o mare bucurie să ajungem la momentul semnării contractului”.
Proiectul de restaurare şi consolidare a Mănăstirii Răteşti se va desfăşura pe o perioadă de 20 de luni, lucrările urmând să fie realizate, în proporţie de 98%, cu fonduri europene, restul de 2% fiind asigurat de Consiliul Judeţean Buzău.
(Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro)