Mănăstirea Copou din Iaşi îşi serbează hramul

14 Ianuarie 2020 21:28 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ a Mănăstirii Copou îşi serbează sâmbătă, 18 ianuarie 2020, hramul. În seara zilei de vineri, 17 ianuarie, de la ora 18:00, un sobor de preoţi va săvârşi slujba Privegherii în locaşul de închinare al aşezării monastice. 

În ziua hramului, sâmbătă, 18 ianuarie 2020, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de la ora 9:00 de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Pelerinii vor avea prilejul să se închine la racla ce adăposteşte fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, amplasată în faţa catapetesmei sfântului locaş.

Scurt istoric

Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ a Mănăstirii Copou a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iaşi, doamna Teodosia, soţia voievodului, a fugit îngrozită în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce furia tătarilor a trecut, domnitorul şi-a căutat în toate părţile soţia, mergând pe culmile dealurilor până ce auzi, în vale, lătratul câinelui său de vânătoare. De bucurie că şi-a găsit soţia sănătoasă, Vasile Lupu a poruncit tăierea copacului şi, drept mulţumire lui Dumnezeu, a ridicat biserica. Mănăstirea Podgorii-Copou a fost şi biserică de parohie, din 1864, după secularizarea averilor mănăstireşti. Chiar dacă nu are pictură veche pe zid, aceasta pierzându-se în urma reparaţiilor repetate, s-a păstrat totuşi catapeteasma, care datează din sec. al XVIII-lea. La sfârşitul veacului al XX-lea, sfântul lăcaş a necesitat ample lucrări de restaurare, fiind pictat în întregime de artiştii Vasile şi Violeta Carp.

Citește alte articole despre: slujbă, hram, Copou, Iași, credinţa, Sfinții Atanasie și Chiril

De la același autor

Ultimele din categorie