Mănăstirea Piatra Sfântă din Iaşi primeşte copia icoanei Maicii Domnului „Paramythia“

5 Septembrie 2022 23:33 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

Copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Paramythia” (Mângâietoarea) va fi adusă marţi, 6 septembrie 2022, la ora 18:00, la Mănăstirea Piatra Sfântă din Iaşi.

Procesiunea va avea loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Icoana a fost pictată la Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos (Grecia), acolo unde se află odorul de mare preţ original. Aceasta va fi aşezată în Biserica „Naşterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Piatra Sfântă, unde va rămâne definitiv spre închinarea credincioşilor. Programul liturgic dedicat acestei procesiuni va cuprinde oficierea Acatistului, urmat de rugăciuni de mulţumire către Maica Domnului.

Icoana Maicii Domnului, numită „Paramythia”, adică „Mângâietoarea” sau „Ocrotitoarea”, este o icoană făcătoare de minuni păstrată în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. Această icoană este, de fapt, o frescă din secolul al XIV-lea care s-a aflat mai întâi în pridvorul bisericii mari. După săvârşirea unei mari minuni, ea a fost strămutată în interiorul bisericii, într-un paraclis închinat ei. Această icoană este legată de o minune în urma căreia Maica Domnului şi Pruncul Iisus şi-au schimbat poziţia corpului. Este o icoană nefăcută de mână omenească, deoarece s-a săvârşit în forma actuală prin harul lui Dumnezeu, după intervenţia minunată a Maicii lui Dumnezeu pentru ocrotirea mănăstirii. Exista în trecut obiceiul ca, ieşind monahii din biserică, după săvârşirea slujbei de dimineaţă, să se închine fiecare la icoana Maicii Domnului din privdor şi, tot acolo, stareţul să dea portarului cheile de la poarta cea mare a mănăstirii, închisă peste noapte. De atunci şi până astăzi, călugării din Mănăstirea Vatoped îi mulţumesc cu lacrimi Maicii Domnului pentru ajutorul primit în tot ceasul.

 

De la același autor

Ultimele din categorie