Mănăstirea Secu, venerabilă casă a sfinților

Arhiepiscopia Iaşilor

Mănăstirea Secu, venerabilă casă a sfinților

Mănăstirea Secu a dăruit și în această săptămână bucurii sfinte tinerilor ce au dorit să participe la seria a II-a a Taberei de vară „Sfinții, modele de urmat“ (9-15 august 2010). Au participat studenți și masteranzi de la mai multe facultăți din Iași, dar și seminariști ieșeni.

Mănăstirea Secu a dăruit și în această săptămână bucurii sfinte tinerilor ce au dorit să participe la seria a II-a a Taberei de vară „Sfinții, modele de urmat“ (9-15 august 2010). Au participat studenți și masteranzi de la mai multe facultăți din Iași, dar și seminariști ieșeni.

Invitatul special al acestei săptămâni a fost pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universității „Al. I. Cuza“ din Iași și titularul catedrei de Istoria Bisericii Ortodoxe Române la facultatea mai sus amintită. Pr. prof. dr. Ion Vicovan a vorbit miercuri, 11 august, despre personalitatea Sfântului Cuvios Paisie Velicicovski. „Mănăstirea Secu, așezământ de o înaltă ținută și bine organizată, este binecuvântată astăzi cu un grup tânăr de reflexie, cuvioși monahi ce iubesc cărturăria și activitățile culturale, păstrând vie tradiția începută de Sf. Ier. Varlaam, mitropolitul Moldovei, marele cărturar. Tabăra aceasta de vară intitulată sugestiv «Sfinții, modele de urmat» este un eveniment bine-venit în viața tinerilor de astăzi, care sunt ușor debusolați în căutarea modelelor. E de admirat că studenții învață să stea la «taifas» cu sfinții, cu Dumnezeu“, a spus pr. prof. dr. Ion Vicovan, care a punctat în continuare aspectele principale din biografia starețului Paisie, insistând pe activitățile desfășurate la Secu și Neamț. „La Mănăstirea Secu a ajuns în 14 octombrie 1775 și a stat aici până în 1779. Dascăl al rugăciunii și pildă de viețuire creștinească, Sfântul Cuvios Paisie a fost un câștig uriaș din punct de vedere spiritual pentru țara noastră, fiind un model pentru duhovnicii și stareții de după el. Sfântul Cuvios Paisie numit Velicicovski, adică cel Mare, a tradus cărți din elină în română și în slavonă, căci avea în comunitatea sa de peste 1.000 de monahi mai multe naționalități (greci, sârbi, bulgari, ruși, ucraineni, evrei convertiți etc.). Va apărea în 1769 prima Filocalie scrisă de mână din spațiul nostru românesc, având 626 de pagini. Această lucrare consistentă va fi tipărită în 1782 la Veneția și apoi la Sankt Petersburg“, a remarcat pr. prof. dr. Ion Vicovan.
„În fiecare dintre noi sălășluiește un călugăr“

Sfântul Cuvios Paisie a împletit armonios dimensiunea spirituală cu cea culturală și administrativă, răspândind isihasmul, rugăciunea inimii și în comunități. Sfântul le cerea monahilor mărturisirea zilnică a gândurilor, existând în comunitatea paisiană 24 de duhovnici. Chiar și la activitățile de obște ale părinților și fraților era trimis câte un duhovnic pentru a veghea viața duhovnicească a viețuitorilor, îndemnându-i la rugăciune, la paza gândurilor și la ascultare care aduce smerenie. În cadrul prezentării s-a vorbit și despre păstorirea ca stareț în timpul Sfântului Paisie, când starețul era primul duhovnic al mănăstirii, îndrumătorul spiritual și nu administratorul chinoviei. De treburile gospodărești și administrative se ocupa egumenul mănăstirii și economul. Pr. prof. dr. Ion Vicovan a menționat faptul că „în fiecare dintre noi, în inimă, sălășluiește un călugăr. Fiecare are o anumită doză de misticism în interiorul său, care, din când în când, dorește să se manifeste; este dorul fierbinte după Dumnezeu. Roagă-te și rugăciunea te va învăța cum să te rogi“. Spre final, distinsul oaspete a responsabilizat asistența asupra trecerii timpului, evidențiind faptul că de noi depinde cum ne organizăm timpul, Dumnezeu ni-l oferă, dar noi îl administrăm. S-a recomandat ca tinerii să prețuiască fiecare clipă, care trebuie înveșnicită, îndumnezeită.
Prima serie a Taberei de vară „Sfinții, modele de urmat“ de la Mănăstirea Secu s-a derulat în perioada 2-9 august 2010. Evenimentul a avut loc prin purtarea de grijă a arhimandritului Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, la inițiativa și sub coordonarea ierod. Hrisostom Filipescu și ierod. Iustin Câmpanu. Programul taberei a cuprins, pe lângă participarea la sfintele slujbe, seminarii, discuții, prezentări media, jocuri de comunicare, ateliere de împletit metanii, activități obștești, drumeții, foc de tabără etc. A doua serie a taberei se va încheia duminică, 15 august.
(ierod. Hrisostom Filipescu)