Mănăstirea „Sfânta Treime” Știubieni și-a celebrat hramul

Luni, 8 iunie 2020, de praznicul Preasfintei Treimi, credincioșii din zona Botoșaniului s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Mănăstirea Știubieni.

De sărbătoarea Sfintei Treimi, botoșănenii și viețuitorii așezământului monahal de la Știubieni au participat la sfintele slujbe oficiate cu prilejul hramului mănăstirii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

„Când oamenii vin la Sfânta Biserică, ei încearcă să împlinească cuvântul din Tatăl nostru: precum în cer așa și pe pământ”

După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a afirmat că fiecare dintre noi trebuie să își aleagă ca model de viață Preasfânta Treime: „Sfântul Evanghelist Ioan, într-una din scrisorile sale, mărturisește: «Trei sunt care mărturisesc în cer: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt; și trei sunt care mărturisesc pe pământ: Duhul, şi apa, şi sângele»; făcând referire la botezul Domnului Hristos, la învierea Domnului Hristos, la taina mântuirii adusă nouă de Domnul Hristos, taină la care suntem chemați și noi să fim participanți. Cum putem spune noi că modelul nostru de viață este Sfânta Treime?

Îndrăznim a spune că taina Sfintei Treimi se împlinește aici, pe pământ, în mai multe situații. În primul rând, în Biserica lui Hristos din fiecare sat și din fiecare oraș. Când oamenii vin la Sfânta Biserică, ei încearcă, cel puțin pentru câteva ceasuri, să împlinească cuvântul din Tatăl nostru: precum în cer așa și pe pământ.

Un alt loc unde putem spune că viețuirea este după modelul Sfintei Treimi este mănăstirea, când tinerii sau tinerele părăsesc lumea și vin în mănăstire; scopul pentru care Dumnezeu a înființat mănăstirea este să se arate încă de pe pământ taina Împărăției Cerurilor.

Dar noi, cei din lume, nu putem spune că și viața noastră trebuie să fie după modelul Sfintei Treimi? Ba da, prin Taina Cununiei. Tânărul și tânăra care se unesc în fața lui Dumnezeu pentru a trăi împreună, pentru a se ajuta unul pe altul și pentru a naște prunci, devin o familie adevărată, iar viața într-o familie adevărată se petrece după chipul Preasfintei Treimi”.

Tot astăzi, părintele Iulian Ciobanu de la Parohia „Sfântul Dimitrie”- Gârbeni, localitatea Havârna, a fost hirotesit duhovnic de Părintele Mitropolit.

Scurt istoric

Mănăstirea Știubieni a început să fie ridicată în anul 1996, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ctitorii sfintei mănăstiri sunt PS Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și familia Mihai şi Ana Dămii. Aşezământul este construit pe un deal înconjurat de culturi cerealiere. De aici, spre est şi sud-est, se deschide o frumoasă perspectivă, cu localitățile Săveni, Petricani şi Ştiubieni în vale.

De la același autor

Ultimele din categorie