Mănăstirea Slatina are o nouă stareţă

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Mănăstirea Slatina are o nouă stareţă

    • Mănăstirea Slatina are o nouă stareţă
      Mănăstirea Slatina are o nouă stareţă

      Mănăstirea Slatina are o nouă stareţă

    • Mănăstirea Slatina are o nouă stareţă
      Mănăstirea Slatina are o nouă stareţă

      Mănăstirea Slatina are o nouă stareţă

Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 26 ianuarie 2014, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Slatina din judeţul Suceava. Cu acest prilej, monahia Filofteia Mirăuţi a fost numită în funcţia de stareţă a Mănăstirii Slatina.

Biserica "Schimbarea la Faţă" a Mănăstirii Slatina din judeţul Suceava a fost neîncăpătoare în Duminica a 32-a după Rusalii de numărul mare de credincioşi care au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită de IPS Arhiepiscop Pimen. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul maicilor din această aşezare monahală. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei citite în cadrul slujbei. "Sfânta Evanghelie de astăzi (n.r. duminică) ne-a arătat cum un om se întoarce cu toată inima sa la Dumnezeu, împlinind poruncile Sale. Psalmistul spune așa: «Așa cum însetează cerbul după izvoarele apelor, tot așa însetează sufletul meu după Tine, Doamne». Sfinții Părinți spun că cerbul aleargă după izvoarele curate ale apelor pentru că în hrana sa, câteodată, înghite și ierburi otrăvitoare. La fel și sufletul nostru, bolnav de păcate, aleargă către Dumnezeu, se apropie de El ca să-L cunoască. Un sfânt părinte al Bisericii, Sfântul Augustin, spune: «Neliniștit este sufletul meu până nu-și va găsi odihna întru Tine». Deci, odihna sufletească a omului este deplină numai în Dumnezeu. Ce îi lipsea acestui om, Zaheu, mai marele vameșilor, bogat și foarte bogat? Totuși, cugetul lui îl îndemna să se apropie de Mântuitorul Iisus Hristos, de Dumnezeu, ca să-L cunoască. Sufletul său cerea lucrul acesta. În prezența Mântuitorului Iisus Hristos a înțeles mai bine viața sa și poruncile lui Dumnezeu, printre care și ajutarea celor săraci, iubirea lor, mărturisind încă de la început: «Doamne, jumătate din averea mea o dau săracilor, și dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit». Sfântul Grigorie Teologul, ale cărui sfinte moaște se află aici, a scris și a îndemnat: «Fiecare familie să aibă în casa sa o cameră pentru Hristos, adică pentru cei săraci, pentru cei fără adăpost, pentru cei cu mari tulburări în familie»", a subliniat IPS Pimen.

Maica Filofteia, noua stareţă de la Slatina

La finalul slujbei, arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a citit decizia de numire a monahiei Filofteia Mirăuţi în funcţia de stareţă a Mănăstirii Slatina. "Sunt multe emoții, mai cu seamă din partea obștii acesteia, ca și din partea Centrului Eparhial, dar maica stareță Evelina Tănase, fosta stareță a mănăstirii, s-a retras pe motive de boală și atunci Permanența Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prezidată de IPS Pimen, în ziua de 23 ianuarie, a decis ca la conducerea acestei mănăstiri să fie numită maica Filofteia Mirăuți. Astăzi (n.r. duminică) a avut loc instalarea ei ca stareță aici, la Mănăstirea Slatina, o mănăstire cu renume. Aici se află îngropat Alexandru Lăpușneanu și toți cei din familia sa, boieri și domni. Apoi, Slatina ne amintește de părintele Cleopa, de părintele Dosoftei Morariu, de prezența aici a părintelui Antonie Plămădeală, ca frate de mănăstire, de prezența părintelui Petroniu Tănase, de părintele Arsenie Papacioc și de atâția părinți care au pornit acea mișcare de reînnoire a vieți duhovniceşti din Moldova. Cu ajutorul lui Dumnezeu, nădăjduim ca maica Filofteia, cea care astăzi a fost așezată ca stareță, să poată să ducă mai departe tradiția, buna rânduială a acestei mănăstiri, pentru ca viața duhovnicească să se înnoiască. Noi creștinii și noi monahii suntem într-o permanentă înnoire. Când am uitat de noi înșine, atunci ne-am plafonat, dar când ne luptăm pentru înnoirea noastră cea lăuntrică, atunci este un lucru bun, bineplăcut lui Dumnezeu", a declarat arhim. Melchisedec Velnic.