In memoriam: Conf. Univ. Dr. Mariana Mustaţă a trecut la Domnul

Educaţie

In memoriam: Conf. Univ. Dr. Mariana Mustaţă a trecut la Domnul

    • In memoriam: Conf. Univ. Dr. Mariana Mustaţă a trecut la Domnul
      In memoriam: Conf. Univ. Dr. Mariana Mustaţă a trecut la Domnul

      In memoriam: Conf. Univ. Dr. Mariana Mustaţă a trecut la Domnul

    • In memoriam: Conf. Univ. Dr. Mariana Mustaţă a trecut la Domnul
      In memoriam: Conf. Univ. Dr. Mariana Mustaţă a trecut la Domnul

      In memoriam: Conf. Univ. Dr. Mariana Mustaţă a trecut la Domnul

Colectivul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași sunt alături de familia îndoliată a Prof. univ. dr. Gheorghe Mustață și dr. Georgian Tiberiu Mustață și se roagă Stăpânului Vieții și Biruitorului morții pentru odihna cu sfinții a Doamnei conf. univ. dr. Mariana Mustață, profesionistă desăvârșită în domeniul protejării Patrimoniului Cultural Național și profesor dedicat.

Timp de 25 de ani a predat la specializarea Patrimoniu Cultural (astăzi Artă sacră) dăruind studenților din cunoașterea pe care a dobândit-o lucrând ca biolog în Laboratorul Zonal de Conservare și Restaurare al Complexului Muzeal Moldova din Iași. Din anul 1974 a cercetat cu minuțiozitate bunurile de patrimoniu pentru a le înțelege bolile și pentru a le însănătoși. Visa - la propriu - vrafuri de cărți vechi și bolnave care aveau nevoie de îngrijire. Iubea cărțile și o durea durerea lor. Această iubire a transmis-o tuturor celor din jurul ei. Iar unii i-au urmat pe acest drum jertfelnic. Pentru că, asemenea doctorilor, cei care îngrijesc obiecte bolnave se pot îmbolnăvi la rândul lor.

Ca profesor, întotdeauna și-a dorit să lase studenților mai mult decât cuvintele rostite și scrise. A vrut să le lase privirea si ochiul educat. Pentru aceasta, ea va trăi mai ales în ochii discipolilor săi. Ea va trăi în ochiul care a învățat să privească icoane, cărți rare, manuscrise, broderii, iconostase, biserici, elemente decorative în piatră, cu uimire dar și curiozitate, cu dorință de a fi compleșiți de frumusete, dar în deplină cunostință a elementelor stiintifice și a detaliilor istorice, cu evlavie dar și cu lupa în mână, cu o minte creativă și, în acelasi timp, scrupuloasă și riguroasă; un ochi care a trebuit să învețe să poarte și povara responsabilității pentru deciziile luate în conservarea și restaurarea bunurilor de patrimoniu. Ceea ce a vrut să sădească în inimile studenților săi a fost dragostea pentru artă și patrimoniu, o dragoste consolidată pentru rădăcinile noastre culturale.
Pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost piatra de rezistenţă pe care s-a clădit secţia Artă Sacră, pe care a şi condus-o în anii 1998-2003. Infiinţată în anul 1992 sub îndrumarea Preafericitului Daniel, pe atunci mitropolitul Moldovei și Bucovinei, secţia avea nevoie de oameni dedicaţi, destoinici pentru a o ridica şi a o acredita la standardele academice. Doamna conf. dr. Mariana Mustață a fost prima dintre experţii în conservarea bunurilor de patrimoniu care a răspuns chemării: a înfiinţat laboratoare, le-a dotat cu cele necesare, şi, nu în ultimul rând, ca şef de catedră a coordonat activitatea didactică, susţinută fiind şi de cadre didactice cu experienţă în conservare şi restaurare de la Palatul Culturii, Universitatea de Arte, astfel încât,  în anul 2002 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași a fost acreditată prima secţie de profil din ţară după revoluția din decembrie.

Tot printre realizările domniei sale se adaugă şi coordonarea Centrului de Conservare şi Restaurare Resurrectio al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei  în perioada 1998-2000,  unde, o parte dintre absolvenţi au fost angajaţi, şi lucrează şi în prezent.
Râmân în urma doamnei conf. dr. Mariana Mustață şi lucrările ştiinţifice publicate şi susţinute la numeroase conferinţe naţionale şi internaţionale, lucrări de referinţă pentru formarea specialiştilor în domeniul conservării Patrimoniului Cultural Naţional. A fost primul biolog din ţară care a publicat cărţi despre biodeteriorarea bunurilor culturale.

Alături de domnul profesor universitar emerit dr. Gheorghe Mustaţă, a ridicat la un nivel superior studiile din domeniul conservării patrimoniului cultural, în special prin înfiinţarea şi susţinerea permanentă a  masteratului Conservarea bunurilor de patrimoniu de la Facultatea de Biologie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Ulterior, unii dintre absolvenți au continuat cercetările în domeniul conservării bunurilor de patrimoniu sub îndrumarea domnului profesor Gheorghe Mustaţă în cadrul şcolii doctorale de la aceeaşi facultate. 

Dacă suntem mai buni ca oameni, mai buni ca profesori, colegi mai buni și cercetători mai buni, este și pentru că faptul ca am cunoscut-o, am fost învățați și am lucrat cu doamna conferențiar Mariana Mustață. Se spune adesea că profesorii mor doar atunci când studenții-discipoli mor, dar atât de mulți dintre studenții ei sunt profesori în tară și în străinătate și transmit altor studenți ceea ce au fost învățati, încât doamna conf. Mariana Mustață nu va muri niciodată. Vom continua să o căutăm în oamenii pe care i-a cunoscut și iubit, în arta pe care a admirat-o, în obiectele și monumentele conservate sau restaurate, în patrimoniul păstrat, fără fanfare,  cu  cumințenia  pământului de acasă.

Ştim că ne-a părăsit pentru a ne ocroti din cel mai mare amfiteatru al Luminii! Liniştea pe care o păstrăm acum, la momentul Marii treceri, este aceea a iubirii şi a recunoştinţei noastre!

Dumnezeu să vă odihnească în pace!
 
22 noiembrie 2021 

Citește despre: