Memoriul „Salvați Casa Aron Pumnul!”

Participanții la Colocviul „Unitatea de limbă, credință și neam. Sensul culturii române” – Putna (23 – 26 august 2018): academicieni, monahi și preoți, profesori universitari, scriitori, artiști plastici, critici literari, critici de artă solicită instituțiilor statului român să intervină cu promptitudine și eficient în susținerea financiară a proiectului de restaurare „Muzeul Eminescu” din „Casa memorială Aron Pumnul”.

În octombrie 2018, se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul, marele îndrumător și gazda lui Mihai Eminescu în timpul studiilor gimnaziale ale poetului la Cernăuți. Aron Pumnul a fost, de asemenea, fondatorul Bibliotecii românești pentru studenții români din Bucovina. Casa memorială „Aron Pumnul” aparține patrimoniului cultural românesc și ea nu poate fi lăsată în starea de ruină extrem de avansată.

Avem datoria morală de a interveni, fără întârziere, pe toate căile legale și diplomatice, pentru salvarea monumentului, înainte ca acesta să dispară, ceea ce ne-ar face vinovați în fața generațiilor viitoare.
Sperăm ca solicitarea noastră să-și găsească o rezolvare cât mai urgentă din partea instituțiilor românești responsabile. (Vezi mai multe detalii în documentul atașat)

Ultimele din categorie