„Micii misionari ai Bisericii“ au mărturisit Învierea la Biserica „Sf. Nectarie“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Micii misionari ai Bisericii“ au mărturisit Învierea la Biserica „Sf. Nectarie“

Sute de credincioși au participat, în urmă cu două zile, la con­certul de muzică religioasă prilejuit de finalizarea ediției I a Pro­iec­tului educațional „Din suflet de creștin“. Enoriașii și preoții parohiei „Sf. Nectarie“ din cartierul A­le­xandru cel Bun, dar și din alte pa­rohii ieșene l-au așteptat în fața sfântului lăcaș, ocrotit atât de Vin­decătorul de cancer, cât și de Sf. Ilie Tesviteanul și de Maica Dom­nu­lui, pe Înalt Preasfințitul Pă­rin­te Teofan. Cu flori în mână, oamenii l-au primit cu multă bucu­rie pe Arhipăstorul Mitropoliei Mol­dovei și Bucovinei. În glasul clo­potelor și al cântărilor „Pre Stă­pânul“ și „Hristos a înviat!“, in­to­nate de Corul „Sf. Nectarie“ dirijat de Radu Dumitru, redactor co­la­­borator al Departamentului mu­z­i­cal al Radio TRINITAS, Părintele Mitropolit Teofan a intrat în sfântul lăcaș, unde s-a închinat mai întâi moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina. Apoi, pr. paroh Petrică Lehaci i-a mul­țumit Înalt Preasfințitului Părin­te Teofan pentru prezență, amin­tind faptul că pe lângă programul liturgic de miercuri seara a fost organizată o manifestare cultural-religioasă prilejuită de Anul omagial al Crezului Ortodox și al Au­to­cefaliei Bisericii Ortodoxe Ro­mâ­ne. „Vrem să ne dați binecu­vân­tarea pentru a continua astfel de proiecte frumoase, dar și lu­cră­rile la pictura bisericii“, a spus pr. Petrică Lehaci.

În deschiderea concertului, pr. Bogdan Țifrea, redactor-șef al postului Radio TRINITAS Iași și mo­de­ratorul evenimentului, a amin­tit că „seara de astăzi (n.r. miercuri) este încheierea unui proiect mai amplu care se dorește a fi o încununare a mai multor manifestări. Proiectul «Din suflet de creștin» urmat exemplul grupuri­lor școlare mai mari, seminariilor teologice și liceelor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. «Din suflet de creștin» se dorește a fi anul acesta proiectul pilot dintr-o serie mai amplă de manifestări care să continue și în anii viitori. Prima etapă a fost un concurs coral, cea de-a doua un simpozion, iar cea de-a treia, și ultima din acest an, este acest concert deosebit pe care câștigătorii primei etape îl vor susține astăzi (n.r. miercuri)“, a spus pr. Bogdan Țifrea. Progra­mul concertului a cu­prins zece momente muzicale ale elevilor care au obținut locul I la concursul județean, după cum ur­mează: Grupul „Sălcioara“ de la Colegiul Național „Costache Ne­gru­zzi“ din Iași - „Hristos a în­vi­at!“, de Ale­xandru Podoleanu, co­or­donator prof. Alina Țirică; Co­rul „Necta­rios - Junior“ al Bise­ricii „Sf. Nec­tarie“ - „Troparul Sf. Nectarie“, de S. B. Bucur, „Lim­bile să salte“, de Al. Buzera și An­ton Pann, „Să se îndrepteze ru­gă­ciunea mea“, din Sfânta Liturghie a Sfântului Gri­gorie Dialogul, coordonator prof. Daniel Popa; Thea Maria Chirica - recitator, de la Gră­dinița „Buna Vestire“ a Mi­tro­poliei Moldovei și Bucovinei (stra­da Gavriil Musi­ces­cu) - „Hristos a înviat!“, de prof. Mihaela Muntea­nu; Constantin Ștefan Atârgo­vi­țoae de la Colegiul de Artă „Octav Băn­cilă“ din Iași, „Ridica-voi ochii mei la ceruri“ și „E învierea“, coor­do­nator prof. Titel Popovici; Mo­nica Vizitiu, solist, de la Școala „Ion Ghica“ din Iași - „Datoria ma­mei“, coordonator prof. Geta-Rita Marcu; corurile reunite ale Școli­lor „Ion Ghica“ și „Ion Creangă“ din Iași - „Doamne Iisuse Hristoase“ de Gheorghe Cucu, „E ziua În­vierii“, compozitor anonim, „Hris­tos anesti!“, de Gavriil Musicescu, „Hristos a înviat!“, de Al. Podo­lea­nu, coordonați de prof. Cristina Barnea și prof. Ciprian Juncă; Paraschiva Burduja de la Colegiul „Mihai Eminescu“ din Iași - „Mer­gi la cer“, coordonator prof. Da­ni­ela Ar­de­leanu; Sabina Ciocârlie de la Colegiul „Mihai Eminescu“ din Iași - „Colindul Domnului“, coordonator prof. Daniela Ardelea­nu; Grupul vocal al Liceului „Va­sile Alecsandri“ din Iași - „E ziua Învierii“ și „Hristos a înviat!“ de G. Sacerdoțeanu, „Eu sunt Învie­rea“, de I. G. Brătianu, coordonator A­na-Maria Amariei și Grupul vocal „Ichos“ al Colegiului de Artă „Oc­tav Băncilă“ din Iași, coordonatori: prof. Petronela Dârțu și prof. Dumitru Cașcaval.

„Privindu-i pe copiii așezați ca o prelungire a minunatei picturi din sfântul altar al acestei biserici, m-am gândit la marele muzician George Enescu. Mi-am dat seama de ce, de-a lungul vieții, într-o formă mai mult implicită decât directă, ceea ce a trăit în copilărie l-a ur­mă­rit întreaga viață. Participarea copiilor la o seară precum aceasta și învățarea cântului religios îi va urmări de-a lungul vieții. Vor a­vea clipe de furtună, de deznădej­de, de cumpănă, dar ceea ce s-a in­trodus înlăuntrul lor în timpul copilăriei va deveni o ancoră de scă­pare în clipele dificile. Mă bucur întotdeauna când văd micii misionari ai Bisericii care cântă și mărturisesc pe Dumnezeu din sufletul lor care va pătrunde în ma­rea învolburată a acestei vieți. Co­piii ne-au purtat în această seară pe sufletele lor curate și pentru a­ceas­ta le mulțumim părinților pentru că le-au acordat binecuvântarea să participe la repetiții, la concursuri. Mulțumim profesorilor care i-au coordonat pe copii și doamnei profesoare Geta-Rita Marcu care a gândit ca din suflet creștin de copil cântarea Învierii Domnului încă să răsune și să prindă rădăcină în sufletele noastre. Mulțumim părintelui Petrică Lehaci pentru că a găzduit aceas­tă frumoasă seară“, a completat IPS Teofan. În continuare, pr. pa­roh a făcut o paralelă între co­piii care au concertat în Biserica „Sf. Nectarie“ și vorba pe care ma­ma compozitorului George Enescu o spunea acestuia când pleca la Școala Generală din Liveni, Bo­toșani. „Cred că multe din mămicile copiilor care au cântat în a­ceas­tă seară au preluat acea vor­bă de duh spusă de mama marelui Enescu, Maria, când fiul său Geor­ge pleca la școală: «Să te si­lești, George, să nu mă faci de ru­șine». Cred că această generație ca­re vine din urmă va face cinste Bi­sericii“, a spus, în încheiere, pr. Petrică Lehaci, care a oferit tutu­ror participanților câte o icoană și un acatist al Sfântului Nectarie.

Citește despre: