Mii de oameni s-au rugat împreună la Andrieşeni

În altarul de vară al Parohiei Andrieşeni din Protopopiatul 1 Iaşi, s-a oficiat duminică, 15 aprilie 2018, Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul. Atât credincioşii localitate, cât şi fiii satului au participat în număr mare la acest moment de sărbătoare.

Tradiţia slujirii arhiereşti în cimitirul Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” - Andrieşeni a continuat pentru cel de-al 12-lea an consecutiv. Peste 2000 de credincioşi au participat duminică, 15 aprilie 2018, la slujba Sfintei Liturghii oficiată de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în altarul de vară al parohiei închinat Sfântului Apostol Toma. Ierarhul a fost întâmpinat cu pâine şi sare, iar apoi a sărutat Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Cu emoţie şi nerăbdare, copiii parohiei îmbrăcaţi în costume naţionale au oferit Preasfinţiei Sale flori, ca semn la recunoştinţei faţă de dragostea arătată pentru această comunitate. Vremea deosebit de frumoasă şi copacii înfloriţi, alături de mireasma florilor, au copleşit de bucurie sfântă inimile preoţilor şi oamenilor. Cu toţii s-au adunat în jurul altarului de vară şi la mormintele înaintaşilor ca să înalţe rugăciuni pentru odihna celor adormiţi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte arhimandritul Justin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din judeţul Suceava, şi pr. univ. dr. Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa. Oamenii de toate vârstele au participat la slujbă aducând bucate tradiţionale specifice perioadei, pe care le-au aşezat pe mormintele celor dragi. Răspunsurile la strană au fost oferite de către Corul „Aletheia“ al Bisericii Bărboi Iaşi, dirijat de lect. univ. dr. Dorina Iuşcă.

Să păstraţi legătura cu cei ce au trecut la cele veşnice”

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba Parastasului oficiată de către PS Calinic Botoşăneanul alături de soborul numeros de preoţi. Aşa cum obişnuieşte în fiecare an, ierarhul a cădelniţat printre morminte la momentul cuvenit, imaginea fiind una memorabilă pentru miile de oameni. Pr. univ. dr. Vasile Nechita a vorbit în cuvântul adresat celor prezenţi despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 2-a după Paşti şi despre personalităţile vieţii bisericeşti care s-au născut în Andrieşeni, cunoscute în ţară şi peste hotare. Arhimandritul Justin Dragomir a arătat apoi că „biruinţa Învierii este dăruită oamenilor”, apreciind frumoasa tradiţie de la Andrieşeni de a-i cinsti pe înaintaşi prin rugăciune şi milostenie. „Să păstraţi credinţa ortodoxă şi legătura cu cei ce au trecut la cele veşnice. Milostenia este singura virtute care se ridică până la scaunul Preasfintei Treimi. Cea mai mare milostenie, dincolo de îngrijirea bătrânilor sau a orfanilor, se face în casa lui Dumnezeu”, a remarcat arhimandritul Justin Dragomir. Părintele paroh Mihai Cepeliuc a mărturisit că oamenii îl aşteaptă pe PS Calinic Botoşăneanul de un an de zile la Andrieşeni: „Avem nădejdea că rugăciunile arhiereşti înălţate de-a lungul anilor de către Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul în acest cimitir au odihnit sufletele celor răposaţi”. Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor i-a îndemnat pe oameni să se înveşnicească prin a sprijini lucrarea de rezidire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Andrieşeni, iar apoi a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Prinoasele strânse de la credincioşi au fost oferite centrelor de ocrotire socială din apropierea parohiei şi persoanelor nevoiaşe. În aceeaşi zi, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a vizitat şantierul Bisericii „Sfântul Nicolae” - Andrieşeni, apreciind lucrarea amplă şi deosebită întreprinsă prin implicarea preotului paroh Mihai Cepeliuc şi a ctitorilor.

 

 

De la același autor

Ultimele din categorie