Mii de pelerini la mănăstirile închinate Naşterii Maicii Domnului
Mănăstirile închinate Naşterii Maicii Domnului au devenit şi în acest an loc de pelerinaj pentru mii de creştini. Oamenii au venit să mulţumească lui Dumnezeu prin rugăciune, dar şi să ceară mijlocire din partea Maicii Domnului. Mai multe aşezări monahale din Moldova, care s-au aflat în sărbătoare, au icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Credincioşii au îngenuncheat la icoanele Maicii Domnului, cu nădejdea că rugăciunile lor se vor împlini.
Mănăstirea Giurgeni din judeţul Neamţ a îmbrăcat sâmbătă, 8 septembrie, straie de sărbătoare, când şi-a serbat hramul. Peste 1.000 de pelerini din toată Moldova au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a fost precedată de sfinţirea clopotelor Mănăstirii Giurgeni. „De dimineaţă, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat de arhim. Antonie Jeflea, stareţul Mănăstirii Giurgeni, dimpreună cu toţi părinţii slujitori. Preasfinţia Sa a oficiat Agheazma mică şi a citit rugăciunea de binecuvântare a clopotelor acestei aşezări monahale. A urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia Preasfinţia Sa a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Nectarie Cepoi şi a hirotesit doi duhovnici. În cuvântul adresat pelerinilor prezenţi Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a prezentat viaţa Maicii Domnului, amintind de binecuvântarea pe care Născătoarea de Dumnezeu a adus-o Mănăstirii Giurgeni. Preasfinţia Sa a remarcat că icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adună mulţime de credincioşi în rugăciune. La final, părintele stareţ Antonie Jeflea a invitat pe toţi credincioşii la o agapă frăţească“, a relatat arhid. Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Zece ani de la înfiinţarea Mănăstirii „Alexandru Vlahuţă“
Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi, a săvârşit sâmbătă, 8 septembrie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Alexandru Vlahuţă“ din judeţul Vaslui. Preasfinţia Sa a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Macarie Grădinaru. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul“ din Suceava. „Preasfinţitul Corneliu a adresat un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre importanţa sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, făcând o legătură între viaţa Fecioarei Maria şi viaţa monahală din zilele noastre. Ierarhul nostru a amintit apoi că anul acesta se împlinesc zece ani de când a fost pusă piatra de temelie a Mănăstirii «Alexandru Vlahuţă». Preasfinţia Sa a remarcat că este o adevărată minune că după zece ani, într-o zonă atât de săracă, aridă, s-au realizat atât de multe lucruri. Episcopul Huşilor a adăugat apoi că rugăciunea vieţuitorilor mănăstirii în care a slujit reprezintă o făclie aprinsă de rugăciune şi credinţă pentru localnicii din împrejurimi. La final, am mulţumit Preasfinţitului Corneliu pentru prezenţă şi pentru că s-a rugat alături de noi în ziua pomenirii Naşterii Maicii Domnului. Gândul nostru de recunoştinţă către Preasfinţia Sa a fost îndreptat şi pentru faptul că a hirotonit un ierodiacon pentru mănăstirea noastră. Am remarcat apoi că de zece ani PS Corneliu este alături de mănăstirea noastră, atât prin rugăciune, cât şi prin sfaturile pe care ni le oferă“, a spus protos. Zaharia Curteanu, stareţul Mănăstirii „Alexandru Vlahuţă“.
Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului la Mănăstirea Hadâmbu
Timp de trei zile, Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi a fost loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi din toată ţara. Vineri, 7 septembrie, a fost scoasă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În aceeaşi zi s-au oficiat sfintele slujbe rânduite de Biserica noastră, conform Tipicului. În ziua pomenirii Naşterii Maicii Domnului, pelerinii au urcat Dealul Hadâmbu pentru a participa la sărbătoarea hramului Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“, sfânt lăcaş care a fost sfinţit în anul 1659. Oamenii au stat ore în şir pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hadâmbu. Credincioşii au venit fie să mulţumească, fie să ceară ajutorul de la Cea care prin naşterea ei „bucurie a vestit la toată lumea“, după cum spune Troparul. Părintele Vasile Ţarcă, parohul de la parohia Bordea şi misionar de caritate la Spitalul de Psihiatrie Grajduri, a adresat celor prezenţi o predică, în care a amintit că anul bisericesc începe şi se încheie cu un praznic închinat Maicii Domnului. De asemenea, pr. Vasile Ţarcă a remarcat că Fecioara Maria se roagă pururea pentru iertarea păcatelor oamenilor şi că va mijloci la Judecata de apoi pentru sufletele noastre.
Arhim. Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a arătat în cuvântul rostit minunile pe care Maica Domnului le-a făcut în aşezarea monahală pe care o păstoreşte. Toţi pelerinii prezenţi la slujba hramului au participat la o agapă frăţească oferită de Mănăstirea Hadâmbu. Ieri dimineaţă a fost oficiată Sfânta Liturghie în paraclisul de vară al mănăstirii. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost aşezată aseară în Biserica „Naşterea Maicii Domnului“.