Ministerul Apărării Naționale a organizat ceremonia de Ziua Imnului Național în Capitală

Social

Ministerul Apărării Naționale a organizat ceremonia de Ziua Imnului Național în Capitală

Ministerul Apărării Naționale, Prefectul Municipiului București, Primăria Capitalei și Comandamentul Garnizoanei București au organizat joi dimineață, în Piața Tricolorului din Capitală, ceremonia de Ziua Imnului Național.

Au participat Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților, Viceprim-ministrul Dan Barna, oficialități ale administrației locale, public.Patriarhia Română a fost reprezentată de Părintele Consilier Ciprian Ioniță.

Evenimentul a debutat cu Rugăciunea pentru poporul român oficiată de Preotul Militar Cristian Niculescu de la Biserica militară „Sfântul Mare Mucenic Mina“ a Regimentului 30 Gardă și Protocol „Mihai Viteazul“ din București.

Ceremonia a continuat cu o explicare a simbolisticii versurilor Imnului Național, relatată de Col. Marius Șerbănescu, cu un colaj de cântece patriotice și ostășești susținut de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, și cu intonarea imnurilor istorice de stat ale României.

Solistul Ansamblului Artistic „Doina” al Armatei, baritonul Ștefan Alexandru Constantin, acompaniat de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, condusă de Inspectorul General al Muzicilor Militare, Colonelul Aurel Gheorghiță, a interpretat apoi Imnul Național al României – „Deșteaptă-te române!”

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate emblematică a Armatei Române.

Cu ocazia Zilei Imnului Național, Președinția României a făcut public un mesaj în care Președintele Klaus Iohannis transmite că „poporul român s-a identificat cu strigătul de luptă «Acum ori niciodată» în momente de răscruce din istoria noastră, precum manifestările de exprimare a identității naționale a românilor de pretutindeni, care au culminat cu Unirea de la 1859, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, cele două conflagrații mondiale și revolta anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987”.

„Dragi români, să rămânem uniți în jurul simbolurilor naționale și să transmitem generațiilor viitoare înaltele idealuri ale neamului românesc, așa cum sunt surprinse în Deșteaptă-te române!”, a încheiat președintele.

Ziua de 29 iulie a fost proclamată în 1998 Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!” Cântecul a fost ales după Revoluția din Decembrie 1989 drept Imnul Naţional al României, după ce a fost într-un con de umbră în timpul regimului comunist.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: