Minunea din iad: Altarul unei biserici ortodoxe din Beirut a rămas neatins în urma exploziei

10 August 2020 10:33 Ortodoxia în lume

Altarul bisericii ortodoxe „Sfântul Dimitrie” din Achrafieh, unul dintre cele mai vechi districte din Beirut, a rămas intact în urma exploziei de săptămâna trecută.

Într-un material video realizat de BBC, părintele Youil Nassif povestește cum, după ce a plecat din biserică spre casă alături de copiii săi, cu doar 12 minute înainte de explozie, s-a întors înapoi imediat după explozie să vadă pagubele produse. Într-adevăr, naosul a fost aproape distrus, însă Altarul a rămas neatins. Inclusiv o candelă cu ulei care ardea pe Sfânta Masă a rămas aprinsă.

„Puteți să mă numiți «naiv», dar m-am gândit că este de necrezut. Am simțit că este un mesaj de la Dumnezeu care spune: «Voi fi alături de tine, Voi fi lângă tine, ne vom ridica» […]. Când am ajuns, am fost șocat. Puteți vedea imaginile și clipurile video – naosul a fost distrus. M-am îndreptat spre altar. Când am intrat în Altar, m-am minunat. Acesta era neatins. Puteți vedea fotografiile și video. Sfântul Potir era intact. Puteți vedea Sfânta Scriptură și candela cu ulei, puteți vedea moaștele Sfinților și obiectele de cult care nu s-au mișcat. În vremuri de criză, căutăm semne, căutăm luminița din întuneric. Am simțit că acesta este un semn. Însă, avem nevoie de rugăciuni. Toți locuitorii de aici, din Liban, avem nevoie de rugăciuni. Suntem într-o situație gravă, așa că avem nevoie de rugăciuni. Vă rugăm, rugați-vă pentru noi!”, a spus părintele Youil Nassif.

Miercuri, 5 iulie, Patriarhia Română a transmis un mesaj de compasiune și solidaritate pentru poporul libanez:

„În aceste momente dificile pentru poporul libanez, în numele clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, ne exprimăm profunda compasiune și solidaritate cu toți cei afectați de catastrofă și ne rugăm lui Dumnezeu să odihnească în pace sufletele celor ce și-au pierdut viața, să consoleze familiile îndoliate și să dăruiască însănătoșire celor răniți. Aceste momente grele din viața poporului libanez ne cheamă să arătăm multă credinţă în Dumnezeu şi solidaritate între oameni”.

Amintim faptul că, în seara zilei de marți, 4 august, o explozie puternică a distrus portul şi o parte a oraşului Beirut. În urma acesteia, peste 150 de persoane au decedat, aproximativ 6.000 au fost rănite, iar câteva zeci sunt în continuare date dispărute.

Uriaşa explozie a fost provocată de o încărcătură de 2.750 de tone de azotat de amoniu (un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor) care a sărit în aer.

Urmăriți, mai jos, materialul video realizat de BBC!

 

Ultimele din categorie