„Misiunea noastră este să împușcăm, să măcelărim și să ucidem: Regimul de teroare al Boko Haram” - un nou raport al Amnesty International
„Misiunea noastră este să împușcăm, să măcelărim și să ucidem: Regimul de teroare al Boko Haram” - cel mai recent raport al Amnesty International, la împlinirea unui an de la răpirea celor 219 de fete din Chibok, oferă noi detalii despre răpirile în masă comise de Boko Haram, precum și despre amploarea și depravarea metodelor folosite de gruparea extremistă.
Boko Haram - cuvintele care seamănă de mai bine de 13 ani de când a fost înființată gruparea, teroare, frică, lacrimi, groază. Orice asociere cu numele deja atât de cunoscutei grupări islamiste, creează de fiecare dată fiori reci.
Boko Haram este cunoscută la momentul actual drept una dintre cele mai feroce organizaţii teroriste din lume. Numele organizației evocă lupta contra influenței culturii occidentale: „Boko” - cuvânt în limba hausa, care înseamnă „cărți” și „haram” - adică „păcat" sau „sacrilegiu”. Boko Haram s-ar traduce astfel, aproximativ, prin „educația occidentală este interzisă”, gruparea teroristă pretinzând că educaţia de tip occidental este un păcat şi cerând islamizarea prin crimă a Africii. Gruparea a arătat în nenumărate rânduri că nu este de acord cu educarea fetelor, care ar trebui să stea să aibă grijă de casă, după Legea islamică Sharia. Actele teroriste pe care le inițiază vizează în special studenți și creștini, pe care îi amenință cu tortura sau moartea dacă nu se convertesc la islam, nu încetează să mai meargă la școală și nu poartă vălul islamic. Boko Haram a dezlănțuit în ultimii cinci ani o adevărată campanie de atacuri sângeroase cu bombă în Nigeria, vreme în care peste 7000 de persoane au murit.
Răpirea celor 276 eleve din Chibok (o localitate din statul nigerian Borno) în urmă cu un an, pe 14 aprilie 2014, dintre care 219 sunt date în continuare dispărute, a îngrozit lumea întreagă. S-a tras atunci un uriaș semnal de alarmă asupra brutalității cu care acționează această grupare extremistă. Chiar dacă atacul a fost unul extrem de mediatizat la nivel mondial, din păcate este departe de a fi singurul de acest tip comis de Boko Haram.
„Este foarte greu să estimăm câte persoane au fost răpite de Boko Haram până în prezent. Numărul femeilor și al fetelor răpite trece cel mai probabil de 2.000”, arată prestigioasa organizație în domeniul apărării drepturilor omului Amnesty International, în cel mai recent raport al său, intitulat „Misiunea noastră este să împușcăm, să măcelărim și să ucidem: Regimul de teroare al Boko Haram”. Amnesty susține că a numărat 38 de cazuri de răpiri în masă comise de această grupare islamistă, în baza mai multor mărturii, venite cu precădere din partea unor femei și fete care au reușit să evadeze din captivitatea extremiștilor.
În ceea ce privește situația tinerelor răpite din Chibok, Amnesty International citează o sursă militară de prestigiu, potrivit căreia acestea au fost împărțite în trei sau patru grupuri fiind ținute ostatice în diferite tabere ale Boko Haram. Unele s-ar afla în pădurea Sambisa din statul Borno, altele în zona Lacului Ciad, în munții Gorsi din Camerun, iar aproximativ 70 de fete ar fi în Ciad. Armata nigeriană a afirmat anterior că știa unde se aflau fetele, dar a exclus orice operațiune de eliberare întrucât ar fi fost mult prea periculoasă.
Cele 219 adolescente nu au mai fost văzute din luna mai a anului trecut, atunci când Boko Haram a făcut public un mesaj video. În filmare, aproximativ 100 dintre tinere apăreau purtând haine musulmane și recitând versete din Coran. Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, a precizat atunci că toate fetele s-au convertit la islam și s-au căsătorit.
Raportul Amnesty oferă noi detalii despre răpirile în masă comise de gruparea extremistă, precum și despre recrutarea forțată a băieților și bărbaților. „Dovezile prezentate în acest raport șocant, la împlinirea unui an de la răpirea celor 219 de fete din Chibok, subliniază amploarea și depravarea metodelor folosite de Boko Haram”, a declarat Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International. Bărbați și femei, băieți și fete, creștini și musulmani au fost uciși, răpiți și agresați cu o cruzime greu de imaginat de Boko Haram în timpul unei regim de teroare care a afectat milioane de oameni.
Raportul se bazează pe 377 de interviuri, dintre care 189 dintre acestea făcute chiar cu victime și martori oculari la atacurile Boko Haram, 22 cu oficiali locali, 22 cu surse militare și 102 cu apărători ai drepturilor omului. Mărturiile vin de la femei, bărbați și copii, deopotrivă creștini și musulmani. Aproape toți cei intervievați au cerut să nu le fie desconspirată identitatea din motive de securitate. Prin urmare, toate numele folosite în raport sunt pseudonime.
Fetele aflate în captivitatea grupării și care au reușit să se elibereze povestesc, cu ultimele rămășițe de forță sufletească rămase, cum au fost torturate, violate, tratate ca niște scalve și forțate să se căsătorească cu membri ai grupării. În înregistrarea făcută publică imediat după răpirea tinerelor din Chibok, liderul grupării, anunța de altfel că fetele sunt „simple sclave” și vor fi „vândute la piață ca orice altă marfă”. Unele dintre victime sunt forțate să ia parte la atacurile comise de grupare, fiind obligate să care muniția luptătorilor în timpul luptelor. Altele sunt folosite ca „momeală" pentru a ademeni barbații creștini spre moarte.
Aisha, o tânără în vârstă de doar 19 ani, este una dintre fetele care au reușit să scape din infernul Boko Haram și care a acceptat să-și împărtășească trista poveste față de Amnesty International. În septembrie 2014 a fost răpită de la nunta unui prieten, împreună cu sora ei, mireasa și sora miresei. Toate patru au fost duse într-o tabără a Boko Haram în Gullak, în statul Adamawa, alăturându-se astfel altor peste 100 de fete răpite. O săptămână mai târziu, mireasa și sora acesteia au fost forțate să se căsătorească cu luptători ai Boko Haram. Timp de trei săptămâni după ce au ajuns în tabără au fost instruite să lupte, să folosească diferite arme și să fabrice bombe astfel încât să fie pregătite pentru atacurile ce urmau să aibă loc. După cele trei săptămâni de antrenament, au fost trimise să lupte alături de membrii Boko Haram în noi operațiuni. Aisha a fost trimisă într-un atac îndreptat chiar asupra satului său. Tortura sufletească era desăvârșită astfel prin obligația de a îndrepta armele împotriva celor dragi ei.
În cele trei luni în care a fost sechestrată, Aisha povestește că a fost violată în mod repetat, uneori de grupuri de până la șase luptători. A fost obligată, de asemenea, să asiste la uciderea a mai mult de 50 de persoane, inclusiv a surorii ei. „Unii dintre ei au refuzat să convertească, nedorind să afle cum este renunțe la Dumnezeu. Unii au refuzat să învețe cum să-i omoare pe alții. Nu a mai existat nicio șansă pentru ei. Au fost condamnați cu toții la moarte. Cei uciși erau îngropați într-o groapă comună, nici aceia suficient de adâncă, astfel încât în aer plutea mereu un miros greu de cadavre intrate în putrefacție. Era mirosul morții...” . Primim astfel încă o dată, cu toții, lecția încărcată de înțelesuri a mucenicilor care au avut puterea de respinge din tot sufletul și cu tot curajul orice neadevăr, orice erezie ce lovește în credinţă, alegând cu bucurie moartea pentru Hristos, făcânde-se părtași ai cereștii Împărăţii a lui Hristos.
Potrivit Amnesty International, Boko Haram ar trebui judecată pentru crime de război și crime împotriva umanității. Mai mult de 4.000 de persoane au fost ucise în decursul anului trecut de această grupare islamistă, și cel puțin 1.500 de persoane au fost ucise în primul trimestru al anului 2015.