Mitropolitul Ilarion a mulțumit catolicilor pentru asistența lor activă oferită ortodocșilor de peste hotare
Șeful Departamentului pentru Relații Externe ale Bisericii din Patriarhia Moscovei a remarcat asistența activă prestată in favoarea credincioșilor ortodocși de peste hotare.
Șeful Departamentului pentru Relații Externe ale Bisericii din Patriarhia Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, a remarcat asistența activă prestată în favoarea credincioșilor ortodocși de peste hotare de către reprezentanți ai altor confesiuni creștine.
"Analizând cooperarea noastră cu Biserica Catolică, vedem clar cum conaționalilor noștri din străinătate li se oferă premisele necesare efectuării slujbelor religioase, organizării de școli duminicale și stabilirii unui mediu ortodox de comunicare", a declarat Mitropolitul Ilarion într-un interviu postat, miercuri, 6 octombrie 2010 de Biserica Ortodoxă Rusă.
Potrivit acestuia, multe comunități nou create de ortodocșii de peste hotare folosesc clădirile bisericilor comunităților non-ortodoxe, în primul rând ale catolicilor.
"Vedem cum catolicii le oferă credincioșilor ortodocși sansaa de a se ruga în bisericile pe care ei le dețin, și mai ales fără nicio taxă", a mai spus Mitropolitul Ilarion.
El a mai amintit și numărul foștilor catolici și protestanți care s-au convertit la Ortodoxie și care s-au alăturat astfel comunităților ortodoxe din străinătate, de multe ori ca urmare a căsătoriilor mixte.
"Toți aceia care se consideră pe ei înșiși „grupări conservatoare ale bisericii“ trebuie să știe cât de dificil este să obții permisiunea construirii unei biserici în Europa de Vest, și să obții o aprobare de la autoritățile locale! Știu ei oare despre asistența acordată noilor noastre eparhii de către episcopatele catolice și chiar de comunitățile protestante?", a întrebat Mitropolitul Ilarion.
Acesta a mai cerut, de asemenea, adversarilor săi, să se gândească la acei ruși care au devenit imigranți ilegali în Occident și care au reușit să obțină documentele necesare de lucru "cu ajutorul Organizațiilor catolice și protestante de caritate, la solicitarea Eparhiilor Ortodoxe Ruse".
În același timp, menționând provocările din cadrul relațiilor dintre Bisericile Ortodoxă și Catolică, Mitropolitul Ilarion a declarat că există un refuz intenționat al greco-catolicilor, din motive de expansiune politică (Ucraina), care complică situația, și peste care trebuie trecut în soluționarea problemelor dintre ortodocși și catolici astăzi.