Mitropolitul Ilarion: nu s-a realizat nimic nou la Comisia pentru dialog teologic între ortodocși și catolici, din Viena
Comisia Internațională Mixtă pentru Dialog Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă nu a reușit să înregistreze niciun progres în dialogul său asupra primatului papal, conform Mitropolitului Ilarion.
Comisia Internațională Mixtă pentru Dialog Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, care s-a reunit la Viena săptămâna trecută, nu a reușit să înregistreze niciun progres în dialogul său asupra primatului papal, conform Mitropolitului Ilarion, responsabil al Bisericii Ortodoxe Ruse pe probleme ecumenice.
Evaluarea Mitropolitul Ilarion își face cunoscută prezența pe un ton departe de optimismul afișat de ceilalți participanți, în cadrul unei conferințe de presă din data de 24 septembrie 2010, în Viena.
"Contrar rapoartelor media", nu a fost înregistrată nicio „descoperire” în cadrul acestor discuții, a spus Mitropolitul Ilarion.
"Întreaga întâlnire a fost dedicată rolului episcopului Romei în primul mileniu".
Arhiepiscopul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și co-președinte al dialogului, declarase, la rândul său:
”Papa Benedict al XVI-lea a spus deja în prelegerea sa celebră din Graz, în 1976, că nu ne putem astepta la mai mult de la ortodocși, decât la ceea ce au practicat în primul mileniu. Deci, discuția de bază se referă la modul în care aceste biserici au trăit în primul mileniu și despre cum putem găsi o nouă cale comună astăzi. Această discuție are nevoie de deschidere și este nevoie de răbdare. Știu că unii oameni pot fi nerabdatori, dar rabdarea este o expresie a dragostei.”.
Mitropolitul Ilarion și-a exprimat, în plus, nemulțumirea că Documentul Comitetului nu "poartă nicio specificație clară că jurisdicția Episcopului Romei din primul mileniu nu s-a extind spre Est".
"Chiar dacă liderii Bisericii Răsăritene ar fi apelat la Papă ca la un arbitru în disputele teologice ale primului mileniu", a spus Mitropolitul Ilarion, "acest fapt nu poate în nici un fel sugera că Episcopul Romei a fost perceput în Răsărit ca deținător al autorității supreme asupra Bisericii universale".