Moment aniversar la Biserica Bărboi din Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Moment aniversar la Biserica Bărboi din Iaşi

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Bărboi a împlinit, în zilele de 28 şi 29 iunie 2014, 170 de ani de când a fost târnosită. Pe lângă programul liturgic dedicat hramului sfântului locaş şi acestui jubileu, a fost proiectat un film documentar.

Unul dintre cele mai reprezentative locaşuri de închinăciune din Iaşi a îmbrăcat, timp de două zile, straie de sărbătoare. După ce anul trecut Biserica Bărboi a împlinit 25 de ani de când a fost resfinţită de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpaşu, în acest an se aniversează 17 secole de când edificiul a fost târnosit pentru prima dată. La iniţiativa părintelui paroh Constantin Andrei, protopop emerit, şi cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, dar şi al altor prieteni ai parohiei, sărbătorirea celor 170 de ani de existenţă a sfântului locaş a fost rânduită în ziua hramului. Sâmbătă seara, slujba Vecerniei a fost săvârşită de un sobor de preoţi, în prezenţa unui număr mare de credincioşi din tot oraşul. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor. Din soborul de preoţi a mai făcut parte şi pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Aletheia“ al Bisericii Bărboi. Predica de la finalul slujbei a fost rostită de pr. consilier Marian Timofte, care a amintit de viaţa şi exemplul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, apoi a făcut referire la momentul aniversar al ctitoriei Sturdzeştilor care dăinuie de secole prin rugăciune. În acelaşi timp, părintele Marian Timofte a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, cu prilejul hramului Bisericii Bărboi, precum şi aprecierea pentru activitatea pastorală şi administrativă a părintelui paroh Constantin Andrei. „Părintele Constantin Andrei a fost cel care a coordonat lucrările de consolidare şi restaurare a Bisericii Bărboi, fiind părtaş la momentul resfinţirii oficiate de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist. După 25 de ani, vedem că lucrările de aici nu s-au limitat doar la aspectul material, lucrarea părintelui Constantin Andrei intrând şi în sfera duhovnicească. Pe lângă ziduri, a fost imprimată în sufletele enoriaşilor duhul pe care l-au avut Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, a subliniat pr. consilier Marian Timofte.

Ctitorie a familiei Sturdza

A urmat cuvântul părintelui paroh Constantin Andrei, care a mulţumit părintelui Marian Timofte pentru cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, amintind de „bucuria dublă pentru Parohia Bărboi“. „În această zi (n.r. 29 iunie), cinstim atât ocrotitorii acestui locaş de închinăciune, cât şi 170 de ani de când familia Sturdza a ctitorit această biserică, cu ajutorul multor binevoitori care au sprijinit această nobilă lucrare. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru că l-a delegat pe pr. Marian Timofte să slujească în această seară Vecernia unită cu Litia, precum şi celor care au înfrumuseţat slujba“, s-a exprimat pr. paroh Constantin Andrei. După ce au primit litie, credincioşii au urmărit un film documentar prilejuit de împlinirea a 170 de ani de când Biserica Bărboi a fost sfinţită. Ieri-dimineaţă, programul liturgic a continuat cu Agheasma mică, Utrenia, Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. Actuala biserică a Parohiei Bărboi este construită între anii 1841-1844 de către familia Sturdza, mai precis de marele logofăt al Ţării de Jos, Dimitrie Sturdza, ajutat de cei din familia lui care l-au adus pe arhitectul Andrei Karidis să proiecteze acest sfânt locaş şi de Atanasie şi Gheorghe din provincia Sisanion. După secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, mănăstirea devine parohie, iar în 1947, anul în care se interzice de regimul comunist Pelerinajul de Florii, devine filie a Parohiei „Sfântul Pantelimon“, urmând a se sluji doar o dată pe an, în ziua hramului, pe 29 iunie. Cu timpul, biserica se şubrezeşte foarte mult, cutremurul din 1977 afectând puternic structura de rezistenţă a bisericii, a turnului, precum şi a casei parohiale. Se dorea o autodemolare a bisericii, urmând a rămâne doar turnul de la intrare. Biserica ar fi fost astfel complet izolată vizual, prin construcţia de blocuri înalte. Acest plan diabolic a fost dat peste cap odată cu venirea la cârma Mitropoliei a regretatului Patriarh Teoctist. Prima sa grijă a fost să salveze monumentele istorice de la pieire. Lucrările de consolidare, restaurare şi conservare de la Bărboi, vizibile astăzi, s-au desfăşurat în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Citește despre: