Moment aniversar pentru Biserica „Sfinților Trei Ierarhi” de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași

29 Ianuarie 2021 12:44 pr. Ioan Puiu Arhiepiscopia Iaşilor

Anul acesta se împlinesc 110 ani de când mai marii de atunci ai Bisericii și ai țării, conștientizând rolul esențial pe care îl are formarea religioasă în pregătirea deplină a viitorilor învățători, au înălțat în Dealul Copoului o biserică închinată Sfinților Trei Ierarhi, pentru a răspunde astfel nevoilor duhovnicești ale elevilor și profesorilor de aici.

Sfințită în anul 1911 de Pimen Georgescu, Mitropolitul Moldovei, biserica a fost loc de rugăciune și formare duhovnicească pentru elevii și profesorii școlii până în anul 1947, când a fost închisă de regimul totalitar al vremii. Redeschisă după aproape 50 de ani, în 1995, biserica a devenit pentru 9 ani paraclis pentru elevii Seminarului „Sfântul Vasile cel Mare”. Din anul 2014 până în prezent, ca urmare a bunei colaborări dintre Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor și conducerea Colegiului Pedagogic, aici se desfășoară o activitate liturgică și misionară constantă, activitate adresată în special liceenilor Colegiului Pedagogic. Astfel, pe toată perioada anului școlar, cu excepția perioadelor de vacanță, săptămânal elevii Colegiului Pedagogic au posibilitatea să se spovedească în ziua de luni, iar marți, înainte de începerea orelor, de la 6.15, pot participa la Sfânta Liturghie.

De asemenea, în jurul Bisericii s-a conturat grupul „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi”, format din peste 30 de liceeni de la Colegiul Pedagogic, care participă săptămânal la întâlnirile organizate de Departamentului Misiune pentru Tineret, iar o mare parte dintre ei de implică constant în organizarea activităților de tineret ale Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Anul acesta, la ceas aniversar, elevii, profesorii și prietenii Sfinților Trei Ierarhi, se vor întâlni în rugăciune. Vineri, 29 ianuarie, începând cu ora 16.00, va avea loc slujba Vecerniei unită cu Litia, iar sâmbătă, 30 ianuarie, de la ora 9.30 se va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de pomenirea ctitorilor.

Pentru 20 dintre cei mai implicați membri ai grupului nostru, sărbătoarea va continua în perioada 2 - 6 februarie 2021 prin participarea la Tabăra de iarnă a Prietenilor Sfinților Trei Ierarhi, organizată la Centrul de Tineret Nemțișor.

Îi așteptăm cu drag pe toți profesorii, elevii, ostenitorii de ieri și de azi ai Colegiului Pedagogic și pe toți prietenii Sfinților Trei Ierarhi la sărbătoarea ocrotitorilor bisericii, școlii și prieteniei noastre.

De la același autor

Ultimele din categorie