Moment de cinstire a ierarhilor Aradului, citori ai învățământului teologic arădean

Arhiepiscopia Aradului

Moment de cinstire a ierarhilor Aradului, citori ai învățământului teologic arădean

    • Moment de cinstire a ierarhilor Aradului, citori ai învățământului teologic arădean
      Foto: arhiepiscopiaaradului.ro

      Foto: arhiepiscopiaaradului.ro

Bicentenarul Teologiei arădene a inclus în seria manifestărilor din acest an și un moment de cinstire a ierarhilor Eparhiei Aradului, ctitori și promotori ai învățământului teologic de la Arad, unii dintre ei profesori ai Institutului Teologic și chiar absolvenți ai acestei prestigioase școli de teologie.

Evenimentul comemorativ s-a desfășurat la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, vineri, 18 martie 2022, acolo unde sunt înmormântați cei mai mult ierarhi care au păstorit Eparhia Aradului.

La manifestare au participat IPS Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului; Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”; Pr. Gheorghe Gligor, Vicar eparhial; Protos. Lect. Univ. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Arhid. Prof. Călin-Dan Teuca, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, profesorii Facultății de Teologie și ai Seminarului Teologic Ortodox, studenți teologi și elevi seminariști.

În biserica nouă a mănăstirii s-a oficiat o slujbă de pomenire a ierarhilor arădeni, fiind pomeniți și profesorii Teologiei arădene, care își dorm somnul în această sfântă mănăstire.

După slujba de pomenire Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a rostit un cuvânt de elogiere a ierarhilor arădeni amintind momentele decisive din istoria învățământului teologic din Arad determinate de intervenția și acțiunile energice ale ierarhilor eparhiei arădene. Totodată, evenimentul comemorativ de astăzi „evidențiază rolul decisiv al episcopilor Aradului în parcursul istoric al învățământului teologic arădean, precum și necesitatea întăririi unei conștiințe teologice actuale în rândul noilor generații de studenți și elevi cu privire la cinstirea înaintașilor”.

Protos. lect. dr. Nicolae Tang a rostit în fața celor prezenți un cuvânt în care a arătat legătura dintre Mănăstirea Bodrog și istoria învățământului teologic arădean. Majoritatea ierarhilor care au avut legătură directă cu învățământul teologic arădean au fost călugăriți în această mănăstire sau își dorm somnul în gropnița episcopală din curtea mănăstirii. Profesorii Institutului Teologic și ai Academiei Teologice au fost, la rândul lor, călugăriți în această mănăstire, parte din ei fiind și stareți ai acestui așezământ monahal, parte din ei găsindu-și locul de odihnă tot în această mănăstire.

În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a arătat că majoritatea vlădicilor ardeleni au legătură cu această mănăstire, fiind călugăriți în acest loc. Pentru o bună vreme, mănăstirea a fost vatră monahală comună pentru eparhiile Aradului, Timișoarei și Caransebeșului. După desființarea Academiei Teologie, Bodrogul a rămas ca o școală de teologie pentru practica noilor hirotoniți și pentru deprinderea slujirii și pastorației noilor preoți. Monahii din această mănăstire, a mai arătat ierarhul arădean, s-u ocupat cu educarea tinerilor din localitățile din împrejurimi în vremea când nu era o legea a educației sau o educație instituționalizată.

Evenimentul comemorativ s-a încheiat cu intervenția Corului studenților „Atanasie Lipovan”, condus de Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, care au interpretat câteva piese religioase potrivite momentului. La fel, corul studenților a oferit răspunsurile liturgice la slujba de pomenire.

În finalul manifestării cei prezenți au vizitat gropnița episcopală din curtea mănăstirii și cimitirul mănăstirii, păstrând un moment de reculegere pentru cei adormiți.

La acest popas aniversar, de împlinire a 200 de ani de la înființarea învățământului teologic ortodox din Arad, s-a reactualizat o parte din istoria și parcursul acestei instituții de învățământ teologic, strâns legată de la istoria și parcursul celei mai vechi mănăstiri cu viață monahală neîntreruptă din țară, Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Ierarhii arădeni, dimpreună cu profesorii de teologie care își dorm somnul în acest loc sfânt sunt aidoma unor străjeri care veghează asupra noastră și asupra parcursului istoric al învățământului teologic arădean. Lor le suntem datori recunoștință și vie amintire. Veșnica lor pomenire!

(Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang)

 

Sursa: arhiepiscopiaaradului.ro

Citește despre: