Momente aniversare la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Vicovu de Jos

3 Decembrie 2019 01:50 Educaţie

Duminică, 3 noiembrie 2019, credincioșii din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Vicovu de Jos și-au întâmpinat cu flori și bucurie ierarhul, pe Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. În sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a parohiei.

Vizita și slujirea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen în parohia din Vicovu de Jos a fost prilejuită de un mănunchi de sărbători locale: împlinirea a 151 de ani de la punerea pietrei de temelie a locașului de cult, împlinirea a 141 de ani de la prima târnosire a bisericii de către Mitropolitul Teoctist al III-lea și împlinirea a 43 de ani de slujire în parohia vicoveană a preotului paroh Vasile Popescu.

În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța săvârșirii faptelor bune: „Avem nevoie de mâncare, de îmbrăcăminte, dar toate cu măsură, cu bună-cuviință. Ce este mai mult e de la cel rău. Huzurul, risipa, luxul sunt păcate mari. Bogatul nemilostiv din Evanghelie trăia în huzur, în desfătări pământești - avea de toate și mai mult de atât – și iată că nu s-a gândit să dea măcar o fărămitură de pâine și acelui sărac care era la poarta palatului lui, plin de bube și căruia câinii îi lingeau bubele. Viața pământească se sfârșește când Dumnezeu rânduiește și fiecare vom merge în locul pe care ni l-am pregătit, cu harul și mila lui Dumnezeu și cu faptele cele bune sau rele ale noastre”.

Pentru întreaga activitate de 43 de ani desfășurată în parohie, părintele paroh Vasile Popescu a primit o diplomă de vrednicie din partea comunității parohiale. „În această duminică am încununat o muncă de 43 de ani, aici, în Parohia Pogorârea Sfântului Duh  din Vicovu de Jos. În ultimii ani am învelit biserica, am demarat și finalizat reparații la exterior, am pus geamuri etc. Toate aceste sunt lucrări pentru posteritate. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru bucuria mare a acestei zile și pentru tot ajutorul primit în ceea ce am realizat până în această zi. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să le dăruiască tuturor creștinilor care au venit în sprijinul nostru pentru această lucrare să aibă parte de această bucurie pe care o am eu în această zi”, a subliniat parohul de la Vicovu de Jos, părintele Vasile Popescu.

De asemenea, comitetul parohial i-a conferit primarului comunei, Vasile Țugui, o distincție de apreciere pentru ajutorul acordat bisericii în lucrările de restaurare și reabilitare. În colaborare cu toți credincioșii parohiei, același comitet parohial a oferit 700 de pachete cu hrană închinătorilor veniți din alte localități.

Biserica Parohiei Vicovu de Jos este așezată în centrul comunei. Are un singur hram, Pogorârea Sfântului Duh. Construit din zid, pe temelie de piatră, locașul de cult este împodobit cu un iconostas deosebit, opera pictorului Epaminonda Buceschi. Praznicarul, paraclisul de vară și alte construcții auxiliare întregesc așezământul parohial.

Ultimele din categorie