Moschee în locul Bisericii Ortodoxe a Sf. Nicolae, distrusă de turnurile WTC, în atentantele din New York, 2001

Ortodoxia în lume

Moschee în locul Bisericii Ortodoxe a Sf. Nicolae, distrusă de turnurile WTC, în atentantele din New York, 2001

Biserica de rit grec-ortodox Sf. Nicolaea fost distrusă în 2001 de către unul dintre turnurile distruse la World Trade Center.

Oficialii Arhiepiscopiei Grec-Ortodoxe, care încearcă să reconstruiască singura biserică distrusă în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, și-au exprimat șocați uimirea în această săptămână, după ce au aflat, prin intermediul Fox News, că oficialii guvernamentali au distrus înțelegerea prin care Biserica să fie reașezată pe locul ei.
Biserica de rit grec-ortodox Sf. Nicolae, o clădire mică de patru etaje așezată în umbra Manhattan, a fost distrusă în 2001 de către unul dintre turnurile distruse la World Trade Center. Nimeni din Biserică nu a fost rănit în atac, dar obștea, în ultimii opt ani, a încercat să-și recontruiască propriul lăcaș ortodox.

Deși discuțiile între Biserică și Autoritatea Portuara a New York și New Jersey au stagnat anul trecut, liderii bisericii spun că au tot încercat să le reia. Dar, pe fondul dezbaterii vizând centrul islamic propus de comunitatea islamică care ar urma să se construiască lângă Ground Zero, oficialii guvernamentali au dat de o parte perspectiva reconstruirii Bisericii - spune Fox News despre înțelegerea eșuată.



Confruntându-se cu verdictul Autorității Portuare, Părintele Mark Arey, din Arhiepiscopia grec-ortodoxă a Americii, a spus că este primul care a fost înștiințat despre asta.

"Negocierile s-au rupt anul trecut. Așteptam să aud vocile avocaților lor – nu s-a întâmplat. Încă mai aștept să-i aud", a declarat Fox News. "Suntem dezamăgiți... 130 Liberty Street ne-a fost promisă nouă".

Arey s-a referit la adresa care se află la aproximativ 100 de metri distanță de locul original, acolo unde guvernul anterior propusese relocarea Bisericii. Autoritatea Portuară și Biserica anunțaseră de fapt un acord, încă din iulie 2008, prin care Autoritatea Portuară acorda terenul și până la 20 milioane dolari pentru a ajuta la reconstrucția bisericii.

În termen de un an, afacerea a căzut iar discuțiile s-au încheiat - aparent pentru totdeauna, conform Autorității Portuare.



Arhiepiscopia și Autoritatea Portuară se văd în fața unui puternic conflict întrucât lucrurile au decurs eronat. Autoritatea Portuară a susținut anterior că Biserica a făcut cereri suplimentare - cum ar fi cei 20 milioane de dolari, revizuind și planurile pentru zona înconjurătoare. Ei susțin că biserica poate continua, însă pe cont propriu, dacă dorește.

"Biserica continuă să aibă dreptul să-și reconstruiască clădirea pe locul original, și vom plăti valoarea de piață echitabilă pentru spațiul subteran (pe care Autoritatea urmărește o construcție specială n.n.) de sub acea clădire", a spus un purtător de cuvânt al Autorității Portuare către Fox News.

Doar ca Arey ar susține că terenul original nu este bun. Oficialii Arhiepiscopiei, aflați în litigiu cu Autoritatea Portuară, susțin că Biserica, din contra, a respectat toate condițiile.

"Nu e vorba despre bani", a spus Arey. El și-a exprimat speranța că proiectul poate fi încă salvat.

"Această Biserică mică merită să fie reconstruită. Este un simbol, nu doar pentru creștinii-ortodocși, nu numai pentru creștini, ci pentru toți americanii", a declarat Arey, numind dezbaterile și neînțelegerile pe tema amplasării moscheii ca “salvatoare“ pentru cauza Bisericii. "Cred că oamenii din jurul acestei țări se întreabă uimiți - de ce se tot vorbește despre o moschee care să fie construită lângă Ground (Punctul, Zona n.n.) Zero. Ce ziceți atunci despre mica biserică, care a fost distrusă pe 9/11?... Acesta este, de fapt, un impas birocratic. Un lucru care se va dizolva în fața conștiinței publicului american".

Fostul Guvernator al New Yorkului, George Pataki, care a lucrat alături de biserică ca guvernator, a declarat către Fox News, marți, 17 august 2010, că biserica ar trebui să fie reconstruită.

George Demos, un candidat republican al Districtul întâi New York, a atras de asemenea atenția asupra negocierilor. Acesta a lansat o scrisoare deschisă adresată președintelui Obama, tot marți, solicitându-i să ia seamă, așa cum a făcut cu dezbaterea moscheii, și la discuțiile cu Biserica.


"În loc să avem un dezacord pe seama construirii unei moschei, putem avea un acord cu siguranță, ca problemă de importanță națională, asupra faptului că lăcașul de cult, efectiv distrus pe 11 septembrie 2001, Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae, trebuie să fie reconstruit", au scris demonstranții. "Domnule președinte, vă rugăm să vă ridicați și să apărați valorile noastre iudeo-creștine, să vă exprimați public și să sprijiniți ferm Biserica Sfântului Nicolae, asigurând că ea va fi reconstruită".

Părintele Alex Karloutsos, asistent al liderului Bisericii grec-ortodoxe din America, Arhiepiscopul Demetrios, a declarat pentru FoxNews că autoritatea Portuară "pur și simplu a uitat de biserica" de la Ground Zero.