Mozambic: Biserici dărâmate și zeci de creștini decapitați

1 August 2020 01:08 Religia în lume

În ultima perioadă, extremiștii islamici au dezlănțuit o „domnie a terorii” în nordul Mozambicului (Africa), lăsând în urmă biserici incendiate, oameni decapitați și zeci de mii strămutați și traumatizați.

În cursul lunii trecute, militanții au decapitat 15 oameni, iar în timpul Săptămânii Mari, înainte de Învierea Domnului, 52 de tineri care au refuzat înrolarea în formațiunile islamiste au fost uciși. Din anul 2017, peste 1.100 de persoane au fost ucise în atacuri, după ce extremiștii au lansat o campanie violentă pentru persecutarea creștinilor și recrutarea de tineri soldați, conform CBN News.

Extremiștii au incendiat, de asemenea, mai multe capele și biserici creștine. „Știm că islamiștii recrutează băieți și adolescenți, unii dintre ei foarte tineri, în vârstă de 14, 15, 16 ani. Este evident că totul se întâmplă sub constrângere. Dacă refuză să se alăture grupului, ar putea fi uciși”, a transmis Paulo Rangel, membru portughez în cadrul Parlamentului European. Pe măsură ce actele de violență se intensifică, tot mai multe familii își părăsesc locuințele și se îndreaptă către locuri mai sigure.

Episcopul Luiz Fernando Lisboa a tras un semnal de alarmă, spunând că restul lumii privește această criză cu „indiferență”: „Lumea încă nu are idee de ceea ce se întâmplă, din cauza indiferenței și pentru că se pare că ne-am obișnuit deja cu războaie. Există război în Irak, există război în Siria și există acum și un război în Mozambic”.

„Nu este vorba doar despre lipsa de alimente, care și-așa sunt puține. Unele persoane sunt distruse, traumatizate de tot ceea ce au trăit și, de aceea, sprijinul nostru psihologic și social este fundamental”, a mai adăugat Episcopul Lisboa, făcând apel la rugăciune și la nădejdea că, anul viitor va fi unul mai bun și mai pașnic.

Ultimele din categorie